Máte cuket, že už nevíte, co s nimi? Anebo vám zůstala nějaká vzadu v lednici a už je vážně povadlá na to, abyste ji použili samostatně? Upečte si sekanou!
Uvidíte, že zachutná i zapřísáhlým masojedům. Ovšem když jim to, že je z cukety, prozradíte, až ji s chutí spořádají ;-)
Suroviny pro cca pět lidí:
1 kg cukety
250 g cibule
česnek podle chuti
100 g pohankových vloček
100 g ovesných vloček (případně jakékoli jiné vločky a pokud chcete bezlepkovou verzi, nahraďte běžné ovesné těmi bez lepku anebo použijte třeba kukuřičnou nebo hrachovou strouhanku)
1-2 lžíce psyllia
koření (kmín, sušený rozmarýn, majoránka, čerstvý tymián nebo jiné bylinky, pepř)
sůl
Postup
Cuketu nastrouhejte najemno, osol a nechejte na sítku vykapat šťávu. Šťávu uchovejte a použijte třeba do polévky. Můžete ji i zmrazit a použít, až budete potřebovat někdy příště.
Nasekejte cibuli najemno, část vloček nadrťte/namixujte na mouku, část nechejte hrubší. Smíchejte dobře vymačkanou cuketu s vločkami, přidejte cibuli a nastrouhaný česnek, osolte, okořeňte, přidejte čerstvé bylinky, ochutnejte, přichuťte, pokud je to třeba.
Pokud by byla cuketa vlhčí, přidejte ještě trochu vloček. Až je chuť i konzistence optimální, jako běžná sekaná, přidejte cca dvě lžíce psyllia a znovu dobře promíchejte.
Nandejte hmotu do dobře vymazané formy na chleba anebo můžete i udělat šišku a pést na plechu, ovšem ta z formy vypadá líp Pečte ve vyhřáté troubě na 200 stupňů celsia zhruba 30 -40 minut hezky dozlatova. Podle svojí trouby.
Vyklopte sekanou na mřížku, nechejte vychladnout, aby se dala dobře krájet (horká nejde krájet dobře, drobí se, musí trochu „zatáhnout“).
Můžete ji nakrájet na porce a před podáváním ještě krátce opéct z obou stran vyskládanou na olejem vymazaném plechu.
Podávejte s brambory napařenými, šťouchanými – jak je libo. Nebo třeba s bramborovou kaší nebo celerovým pyré a oblíbeným zeleným salátem.
TIP:
Místo cukety použijte patizon anebo v podzimní verzi máslovou dýni.
Přejeme hravé vaření a dobrou chuť!
Коментарі