Také milujete kombinaci máku a švestek? Já úplně moc. Připomíná mi dětství a maminčiny koláče s povidly a mákem. A proč si tradici neužít v moderní variantě bezlepkové a veganské. Tak vám přinášíme zase něco živého, jarního.
Tentokrát je to dort, ve kterém jsou švestky a mák ještě doplněny ořechy a svěží chutí a vůní pomerančů.
A i když je dort ze syrových a čerstvých surovin, i tak je to tučná sladkost, která je určená pro mlsání a slavnosti, ne pro každodenní jezení ;-).
Ráda používam na ztuhnutí raw dezertů psyllium, protože udělá dezert stravitelnější a navíc podpoří vaše střeva. Pokud byste nechtěli používat cizokrajné kešu a makadamové ořechy, můžete vyzkoušet ořechy vlašské anebo varinatu se slunečnicovými semínky, ovšem počítejte s tmavší barevností.
KORPUS
3 šálky předem namočených (přes noc) vlašských ořechů
2 šálky sušených švestek
1 lžíce psyllia
Plus podle chuti sirup z agáve, datlí, jakonu, nebo med či javorový sirup – co rádi používáte.
A nemusí být vůbec, podle toho, jak jsou švestky sladké a jak vám to chutná. Ořechy a švestky nahrubo rozmixujte (namelte na mlýnku na maso), vše rukou prohněťte/spojte a natlačte do dortové formy.
MAKOVÁ VRSTVA
2 šálky namočeného máku (přes noc, nebo aspoň dvě hodiny)
1 šálek makadamových ořechů (ty předem namáčet nemusíte a pokud jsou na vás drahé použijte kešu nebo slunečnicová semínka)
1 vrchovatá lžíce kokosového oleje
3 lžíce psyllia
Přislaďte podle sebe.
Mák a ořechy rozmixujeme dohladka s trochou vody, té dejte přiměřeně, aby z toho byl hustý krém, né tekutost. Psyllium přidejte až na závěr mixování, aby vám to nezačalo tuhnout už v mixéru.
Rada: rozmixuju, ochutnám, přichutím, znovu pomixuji, až je to dostatečně lahodné, přidám psyllium a jen lehce promixuji.
Naneste na korpus a dejte do ledničky, už může tuhnout, zatímco připravujete poslední vrstvu.
POMERANČOVÁ VRSTVA
Šťáva ze dvou velikých pomerančů
1 šálek předem namočených kešu
1 šálek předem namočených makadamových ořechů (anebo jen kešu nebo jen makadamové ořechy, pak 2 šálky)
kůra z jednoho pomeranče (bio, samozřejmě, jinak kůru ne)
1 vrchovatá lžíce kokosového oleje
2 lžíce psyllia
Přislaďte podle sebe.
Rozmixujte, ochutnejte, dochuťte, přidejte psyllium, znovu krátce pomixujte a naneste na předchozí vrsrtvy.
Dozdobte pomeranči, pomerančovou kůrou, a/nebo mákem a nechejte v ledničce ztuhnout alespoň dvě hodiny anebo lépe do druhého dne. Jednak dort víc ztuhne a lépe se vám bude krájet a také se chutě hezky rozleží a propojí.
Přeji dobrou zdravou chuť!
EvaNej
Comentarios