Možná víte a možná ne, že se na Chytrově vaří ekologicky. To neznamená jenom, že používáme pokud možno místní suroviny, třeba právě salátovou řepu červenou i žlutou rádi nakupujeme z bio farmy z Ivančic, ale také spotřebováváme zbytky a plánujeme jídla tak, abychom jednou vařili/pekli a měli základ i na další jídlo nebo jídla. Uspoříme čas i peníze za energie.
Vyzkoušejte to s námi na řepném menu. Množství je pro čtyři osoby, pokud jste vetší jedlíci a máte řepu rádi, můžete základní množství řepy přiměřeně zvětšit.
Chytré menu na tři jídla
Večeře: Pečená červená řepa se švestkovou omáčkou (a polentovými trojhránky)
Ke snídani: Pomazánka z pečené červené řepy
K obědu nebo až k večeři: Krémová řepová polévka s koprem
Na všechna jídla pro čtyři osoby budete potřebovat:
1,5 kg červené řepy
100 g sušených švestek (anebo švestková povidla)
100 g čerstvých švestek (v případě nouze zavařené anebo můžete vynechat)
Cca 100 ml řepkového nebo olivového oleje
200 g dýňových semínek/vlašských ořechů
1 l zeleninového zbytkového vývaru nebo vody
100 ml veganské ovesné smetany (anebo normální)
Sůl, tamari (nebo shoyu), jablečný ocet či umeocet, semínka fenyklu, anýzu a kmínu, čerstvý kopr, česnek a případně další koření.
Ráno namočte dýňová semínka/vlašské ořechy do vody.
Začínáme večeří
První večer očistěte červenou řepy, nakrájejte na hranolky nebo kostky velikosti sousta, dejte na plech, pokapejte hojně olejem, osolte a posypte fenyklem, anýzem a kmínem. Pokud ho nemáte použijte třeba čerstvě namletý pepř a/nebo oblíbené bylinky. Dejte do trouby vyhřáté na 160 stupňů a pečte půl až třičtvrtě hodiny.
Mezitím si připravte v mixeru omáčku ze sušených a čerstvých švestek, přidejte česnek, ochuťte tamari a solí. V případě potřeby přidejte trošku vody nebo vývaru, ocet, ještě sůl… ochutnejte, dochuťte, ochutnejte, dochuťte… Omáčka být hustá, aby řepu hezky obalila a nestékala.
Následně si připravte přílohu. Na Chytrově k této verzi řepy často podáváme polentové trojhránky a kozí sýr v různé úpravě, ale hodí se i bulgur nebo šťouchané brambory anebo můžete k večeři přikusovat jen dobrý kváskový chleba.
K večeři sníte zhruba polovinu řepy (600 - 800 g, to je asi 150 – 200 g na osobu a vy sami víte, kolik vaše rodina jí). Druhou část pečené řepy odložte, rozdělte na dvě části – jednu menší na pomazánku a větší na zítřejší polévku.
Tu první část, co máte k večeři, zalejte omáčkou, promíchejte, aby se kousky řepy hezky obalily, plech strčte zpátky do trouby a ještě 5 minut prohřívejte, aby se chutě hezky propojily.
Při podávání můžete talíř doplnit rukolovým salátem sypaným dýňovými semínky nebo opraženými ořechy.
Pokud vám zbude řepa se švestkami, pouhým rozmixováním získáte také vynikající pomazánku s originální výraznou chutí. Ale teď tu bez švestek z pečené řepy.
Jednoduchá a megazdravá pomazánka
Pomazánku s ořechy/semínky připravte hned večer, ráno ji jen vyndáte z ledničky a namažete na chleba anebo schovejte řepu do chladničky a pomazánku dokončete ráno.
Slejte namočené ořechy/semínka, přidejte řepu a rozmixujte. Pokud je třeba přisolte, dochuťte tamari a případně i octem. Hotovo. Jindy vyzkoušejte variaci s česnekem.
Co je zásadní: uvařené nebo upečené jídlo navíc vždy co nejrychleji zchlaďte a do dalšího použití uchovejte v ledničce anebo připravte hned všechna tři jídla a zchlaďte hotovou polévku, uložte v chladu a druhý den jen ohřejte. Polévku můžete samozřejmě i zmrazit, pak bez mléka, to přidejte až po rozmrazení při ohřívání.
Jídlo třetí - polévka plná zdraví
A jak tedy na tu polévku? Vezměte tu větší část zbylé řepy, zalejte vývarem, provařte, rozmixujte dohladka, dochuťte. Opravdu to může být tak jednoduché? Ano, vážně jo. Uvidíte, jak je polévka z pečené řepy lahodná. Pochutnávají si na ní u nás i ti, co normálně řepu moc nemusí.
K podávání krásně umělecky ozdobte polévku veganskou smetanou a čerstvým koprem. Místo veganské smetany můžete vyzkoušet kokosové mléko anebo normální zakysanou smetanu.
A dejte nám vědět, jak vám chutnalo :-)
Přeji vám hravé vaření a dobrou chuť!
EvaNej
Commentaires