V hlavní roli celer - vaření úsporně a s rozmyslem
- evanej6
- 26. 10.
- Minut čtení: 3
Možná víte a možná ne, že se u nás na Chytrově vaří ekologicky. To neznamená jenom, že používáme pokud možno místní suroviny, ale také spotřebováváme zbytky a plánujeme jídla tak, abychom jednou vařili/pekli a měli základ na další jídlo nebo jídla.
Dnes vám představíme celerové menu. Množství je pro čtyři osoby. Pokud se vám při slově celer naskakuje husí kůže, pak vezte, že s když ochutnáte celer v našem podání, stane se oblíbenou součástí vašeho jídelníčku.

Chytré menu na tři jídla
Večeře: Celerové hranolky (se šťouchanými bramborami)
Ke snídani: celerová pomazánka s vlašskými ořechy (třeba s domácím kváskovým chlebem)
K obědu nebo až k večeři další den: celerový krém s makadamovými ořechy
Na všechna tři jídla pro čtyři osoby budete potřebovat:
Jedna veliká nebo dvě malé bulvy celeru t.j. cca 1,5 kg očištěného
1/2 citronu
2 velké cibule
1/2 pórku – světlá část
100 g makadamových ořechů (pokud je nemáte, použijte mandle nebo kešu)
Řepkový nebo olivový olej
200 g vlašských ořechů předem namočených (Pokud chcete připravit pomazánku už večer, abyste ji měli k snídani po ruce, pak je namočte už to ráno, kdy plánujete tuto večeři. Pokud máte na přípravu snídaně času dost, pak namočte ořechy večer, upečený celer necháte v lednici do rána.)
1 l zeleninového zbytkového vývaru nebo vody
volitelně 200 ml veganské smetany (anebo normální)
Sůl, koření, deaktivované droždí
Začínáme večeří
První večer očistěte celer, nakrájejte na hranolky, dejte na plech, pokapte hojně olejem, posypte kořením, použijte třeba čerstvě namletý kmín, římskýkmín, pepř a/nebo oblíbené bylinky, zakápněte šťávou z 1/2 citronu a promíchejte.
Že to bude mít trochu jinou chuť? No a? Je to vaše jídlo, upravte si ho podle svých chutí!
Cibuli rozprojte na 1/4, pórek na velké kusy a vložte do jednoho rohu plechu. Upečete je spolu s celerem, ale použijete až do zítřejší polévky.
Dejte vše péct do trouby – podle zkušeností s vaší troubou asi 20 – 30 minut na cca 180 stupňů. Celer má zůstat křupavý, nerozbřednout (aby to nebyl blaf jak ze školní jídelny!) ;-).
Mezitím, co se hranolky pečou, připravte přílohu. Hodí se třeba polenta nebo šťouchané brambory. A k tomu si ještě můžete dát listový salát s naklíčenými semínky a kopeček jogurtu nebo zakysané smetany..

Jednoduchá a výtečná celerová pomazánka
Sníte zhruba třetinu až polovinu celeru. Zbytek rozdělte na dvě části, jednu (menší) rozmixujte s namočenými, scezenými a okapanými ořechy, případně dosolte, ochuťte lahůdkovým droždím a možná bude vaší chuti ladit i malinko citronové šťávy.
Je vynikající s dobrým kváskovým chlebem, ale můžete ji podávat taky na jednohubkách z okurky nebo kolečkách mrkve.

Cože, tahle polévka je vážně z celeru?
Zeptají se vás vaši strávníci až ji snědí a necháte je hádat, z čeho jste tu lahodnost připravili. Ovšem doporučuji neříkejte jim to předem ;-)
Vezměte tu větší část celerových hranolků, pečenou cibuli a pórek a makadamové ořechy, zalejte zbytkovým vývarem, (případně vodou, když ho nemáte ani uschovaný v mrazáku). Provařte, rozmixujte dohladka, dochuťte a kdyby se vám zdála polévka hustá nebo příliš celerová, můžete ji zjemnit ještě trochou (veganské) smetany. Ovšem obvykle už potřeba není, tu správnou jemnost dodají krému makadamové či kešu ořechy.
Podávejte posypané naklíčenými semínky anebo nasekanými ořechy.
Co je zásadní: uvařené nebo upečené jídlo navíc vždy co nejrychleji zchlaďte a do dalšího použití uchovejte v ledničce. Anebo připravte hned všechna tři jídla: hranolky, polévku i pomazánku a polévku zchlaďte, uložte v chladu a druhý den jen ohřejte. Polévku můžete samozřejmě i zmrazit, pak bez mléka, to přidejte až po rozmrazení při ohřívání.
Příště se těšte na další výborné jídlo s celerem - celerovo tempehové výpečky.
Přeji vám hravé vaření a dobrou chuť!
EvaNej



Komentáře