Trocha teorie
Na Vánoce u nás na Chytrově pečeme i klasické cukroví pečené, a to bez bílého cukru a z čerstvě namleté a pečlivě osáté celozrnné biomouky. Množí se však nejrůznější alergie a intolerance, a pokud patříte k takto postiženým, vyzkoušejte varinatu cukroví RAW, je živé a zdravé. Ale pozor, i když je jenom z ořechů, semínek a sušeného ovoce, i toto jezte s mírou! ;-)
Chuťově jsou kuličky vynikající, a navíc zdravé. tedy: můžete vyzkoušet i jakékoli jiné tvary, jenže kuličky jsou prostě kuličky. Snadné na koulení a hravé :-)
Recepty jsou vhodné i pro začátečníky a zvládnou je i děti. Příprava je jednoduchá a výsledek vždy potěší
Co budete potřebovat
Různé druhy ořechů a semínek – sezam, slunečnice, mák, kešu, mandle, lískáče či vlašské ořechy, makadamové, pistácie, kokos….
Sušené ovoce dle vaší chuti – švestky, hrozinky, meruňky, datle, fíky, jablíčka….
Přírodní sladidla – med, agáve sirup, datlový sirup, stevia, melasa...
Koření pro dochucení – skořici, vanilku, nové koření, hřebíček, zázvor, kurkumu, kardamom, růžovu vodu...
Barevné ovocné prášky třeba modrá spirulina, zelený ječmen, pitaya– pro veršípestrost a hravost
Navíc používáme nepražené kakao, karob, sušené ovesné nebo sójové mléko.
Nepotřebujete to všechno, než vyrazíte do obchodu, napřed projděte spíž :-)
Tipy pro přípravu
Seminka a ořechy namelte, nastrouhejte, mixujte anebo ještě lépe nadrťte v mlýnku na kafe – to z nich uděláte úplně mouku. Se strukturou je možné si hrát.
Sušené ovoce nasekejte v sekáčku, pokud jím nedisponujete, doporučiji mlýnek na maso, koupila jsem si ho speciálně k této příležitosti, jinak ho nepotřebuji. :-) A jde to i v silném mixeru.
Přesný postup neexistuje
Vybrané suroviny kombinujete libovolně, jak vás napadne nebo co máte právě doma ve spíži. Někdy jen ovoce, někdy jen semínka nebo obojí v jakémkoliv poměru. Potřebujete z toho všeho prostě těstíčko, z kterého se dají „ušólat“ kuličky. Pokud je těsto moc tuhé, můžete je zředit troškou vody případně čerstvé ovocné šťávy.
Koření, přidávejte podle své chuti: třeba skořici, perníkové, anýz, fenykl, kardamom, vanilku, růžovou vodu.
A dá se použít i čerstvé ovoce, a to pak musíte sníst rychleji nebo usušit v sušičce (do 42 stupňů, kyž chceme zachovat RAW verzi).
Pokud se vámi to zdá málo sladké, doslaďte sirupem z agáve, jakonu, nebo i medem, javorovým sirupem, melasou, práškem ze stévie – cukrem ne, to je jasné. A opravdu s citem, sušené ovoce i některé ořechy a slunečnice jsou sladké samy o sobě a často už další doslazení není vůbec potřeba.
Takže to vlastně není cukroví, ale ovocí nebo slaďoví či samosladí?
A naděláte kuličky a válečky a cokoliv, a buď necháte zaschnout jen tak (pak jsou lesklé) nebo obalíte v drcených ořechách, karobu (ten je dobrý jako náhražka kakaa i dovnitř), kokosu, sezamu…Když se podaří těsto tak akorát, dá se i vyválet a vykrajovat tvary, ale kuličky jsou jednodušší.
No a dobré je neplácat zase moc chutí dohromady, tak čtyři složky je akorát.
Fantazie a experimentovánído kuchyně rozhodně patří!
Naše oblíbené vyzkoušené kombinace
Uvedené poměry jjsou přibližný, míchejte „od oka“ a ochutnávejte, přichucujte a zase ochutnávejte. Je to vaše cukroví, musí chutnat vám :-)
Datlové kuličky
Datle a sezam poměr 1:1, obaluji v celém sezamu.
Jsou sladké a výrazné.
Datlové kakaové kuličky
Datle a vlašské ořechy poměr 1:1, a k tomu od oka nepražené kakao. Nejoblíbenější, pokud milujete čokoládu.
Makové kuličky
Sušené švestky a mák v poměru 2:1, obaluji v celém máku - výrazná ostřejší chuť, připomíná to náplň do maminčiných buchet :-).
Pokud je na vás tato kombinace příliš „silná“ přidejte ještě slunečnicová semínka, poměr 1:1:1.
Vanilkové (kardamomové) potěšení
Mandle (pokud je oloupete, bude výsledek jemnější a ano, any to zůstalo raw, pak je musíte namočit jen do vlažné vody, nechat stát přes noc a pak to jde) a kešu a sušené ovesné (jiné) mléko v poměru 2:2:1 přislaďte sirupem z agáve nebo medem a vanilka či kardamom – pokud si nadrtíte čerstvé koření, je to lepší. Má to úžasnou jemnou chuť, kam se hrabou klasické vanilkové rohlíčky :-).
Pomerančové kuličky
Sušené meruňky, rozinky, slunečnice, 1:1:2, navíc pomerančová a citrónová kůra z bio plodů – svěží chuť.
Chalvičky
Absolutně nejjednodušší varianta, které rádi podlehnou dospělí i děti. Samotná slunečnice s medem. neskutečná lahoda. Pokud jste si oblíbili příchuť sezamu, přidejte i ten nebo vyzkoušejte pouze sezam s medem. Slaďoučké a syté.
Červené „masové“ koláčky
Nadrcené goji a slunečnicové semínko 1:1až 2 a sirup z agáve.
Vytvořte kuličky, které zploštíte uprostřed a ozdobíte piniovým oříškem. Nelekněte se barvy, já říkala příbuzným, kteří normálně jedí maso, že je to z masa a oni se to skoro báli ochutnat :-).
Kokosové kuličky
Kešu a kokos 1:1 a javorový sirup a vanilka. Kuličky obalené v kokosu. Lahodné.
Kokosovo-mandlové kuličky
Kešu a mandle 1:1 a javorový sirup a vanilka. Kuličky obalené v kokosu nebo v mandlích.
Banánové potěšení
Makadamiové (jiné) ořechy, sezam, hrozinky, banán, 1:1:1:0,5 karob.
Zelený zázrak
Slunečnice, loupané konopné semínko 1:1, stevia (zlehka, je šíleně sladká) a pokud jí nholdujete, dejte třeba sirup z agáve. A pro barvu i chuť buď prášek z čaje sencha (čti senča) nebo zelené pšenice. Velice zajímavá netradiční chuť.
Luxusní kakaové kuličky
Rozinky, slunečnice 1:1, k tomu nadrcené kakaové boby tak odhadem a v nich i obalit. Pokud to vše nenadrtíte úplně na mouku a zůstanou tam kousíčky, je to lepšejší. Mňamka.
Věříme, že vás naše recepty na zdravé vánoční mlsání inspirovaly. Možná jste objevili nové kombinace, které jste dosud neznali, nebo získali odvahu experimentovat s přírodními surovinami.
A teď přichází čas na vaši domácí kreativitu! Podělte se i s námi o vaše zkušenosti s přípravou těchto sladkostí. Jaká kombinace vám nejvíce chutnala? Vytvořili jste vlastní originální variantu? Napište nám nebo nám pošlete fotky svých výtvorů na náš Facebook či Instagram.
Přejeme vám radost z tvoření a dobrou chuť!
Tým Hotelu Chytrov
Comments