top of page
Vyhledat

Báječné letní živé (RAW) dorty pro zdravé mlsání a hravé tvoření


Živé neboli RAW dorty jsou moderní, jednoduché – jenom jednotlivé složky zamícháte nebo rozmixujete a necháte ztuhnout, ozdobíte a můžete nést na stůl. Potřebujete ho vytvořit nejlépe den předem, anebo alespoň tak dvě hodiny - pak doporučuji tuhnout v mrazničce.

Ale pozor! Byť jsou ukuchtěné z ořechů, ovoce a jiných zdravých dobrot, neobsahují cukr, mouku a jsou veganské, jsou také kalorické a měly by být sladkou tečkou, která je určená pro mlsání a slavnosti, ne pro každodenní jezení ;-).


Ráda používam na ztuhnutí raw dezertů psyllium, protože udělá dezert stravitelnější a navíc podpoří vaše střeva. Pokud byste nechtěli používat cizokrajné kešu a makadamové ořechy, můžete vyzkoušet ořechy vlašské anebo varinatu se slunečnicovými semínky, ovšem počítejte s tmavší barevností.



Zahrádkový letní vitadort s levandulí


Korpus:

2 šálky předem namočených (přes noc) mandlí

1 šálek slunečnicových semínek

1 banán

1 lžíce čerstvých kvítků levandule (můžete klidně vynechat)

1 lžíce psyllia


Mandle nahrubo rozmixujte (namelte na mlýnku na maso), přidejte slunečnice namleté na mouku (dobrý mixér nebo mlýnek na mák) a banán a levanduli a vše rukou prohněťe/spojte a natlačte do formy.


Ovocná vrstva:

2 šálky namočených makadamových nebo kešu ořechů (aspoň dvě hodiny)

2 vrchovaté lžíce jakéhokoliv letního ovoce, nejlíp ze zahrádky

2 lžíce kokosového oleje

1 lžíce kakaového másla (rozpuštěného)

1 - 2 lžíce psyllia

přisladit můžete podle chuti medem nebo sirupem z agáve anebo jiným sladidlem, které rádi používáte, anebo vůbec, pokudje ovoce hodně sladké.


Rozmixujte ořechy s ovocem, případně trochu nařeďte vodou, přiměřeně, aby z toho byl krém. Psyllium přidejte až na závěr mixování, aby vám to nezačalo tuhnout už v mixéru. Rada: rozmixuju, ochutnám, přichutím, znovu pomixuji, teprve až je to chuťově sladěné, přidám psyllium a jen lehce promixuji.

Naneste na korpus a dejte do ledničky ztuhnout minimálně na dvě hodiny, lépe přes noc.


Lesní vitadort borůvkový


Je vytvořená podle stejného receptu, místo levandule jsem použila pomerančovou kůru a místo slunečnice jsou v korpusu vlašské ořechy. Bílá srdíčka jsou z kokosu a agávového sirupu – vyválený plát, vykrájená srdíčka, vysušená v sušičce.


Nebojte se experimentovat, hrát si, použít ty suroviny, které zrovna máte po ruce.

Do horní ovocné vrsrvy ale potřebujete dát něco, čím to ztuhne. Pokud byste nechtěli z nějakého důvodu použít psyllium, pak dejte víc kakaového másla. Krém vám v ledničce ztuhne i jen s kokosovým olejem, ale ten v teple zase taje a dort se hůř krájí.



Pochlubte se svými dobrotami podle našich receptů, pošlete nám fotky vašich dortů, rádi se o ně podělíme na fb stránce s ostatními!


Přeji hravé chvíle v kuchyni a dodrou chuť vám i vašim blízkým


EvaNej

239 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page