top of page
Vyhledat

Digitální detox na Chytrově neboli offline dovolená


Zkusili jste si už někdy dovolenou a vypli se na všech sociálních sítích, komunikačních aplikacích, emailech? Dali jste utrum vyhledávačům, focení, natáčení, volání? Věřte nebo ne, jednoduché vypnutí telefonu vám poskytne čas na objevování věcí ve vašem okolí, kterých byste si jinak možná ani nevšimli. A večerní vynechání televize vás osvobodí od nalinkovaného programu, na který ve valné většině ani nechcete koukat. Jsme krmeni a masírování nepřeberným množstvím informací, které jsme se postupně naučili nevnímat. Tak proč je tak těžké vypnout obraz i zvuk a prostě si jen tak fajnově offlajnově být?




Návrat sám k sobě, k partnerovi, k rodině a k přírodě


Nejde o to, že by nám bylo špatně. V mžiku se dokážeme informovat, spojit s kýmkoliv kdekoliv, krátíme si dlouhé chvilky. Jsme však již k mobilu/televizi natolik připoutaní, že si to ani neuvědomujeme. My přece nejsme závislí. Přitom už malé nastavení hranic nám může způsobit potíže. U dětí je pouhý výpadek wi-fi často neskutečně velkým a stresujícím problémem. Co teď budu dělat?


Začít můžete pozvolna. Vezměte si třeba večer do ruky místo telefonu nebo ovladače knížku. Věřte, že skvělá kniha a vaše představivost vám krásně vynahradí jakýkoliv film v televizi. Inspiraci můžete načerpat a dobrou knížku koupit třeba i na našem e-shopu.


Neberte telefon do ruky ani při jídle. Pokud nejste zaměstnaný jako foodbloger, pak vězte, že nemusíte zdokumentovat každé jídlo, které pozřete. A taky vám za těch 10-15 minut neutečou žádné zprávy.


Neberte si telefon všude s sebou. Být offline berte jako cvičení ve fitku – akorát nebudete procvičovat břišní svaly a bicepsy, ale mysl a vůli. A každým dnem budete silnější a odolnější a vydržíte déle a déle.

Je pak na vás, co podniknete s časem, který získáte. Návrat do přírody je léčivý sám o sobě, přirozené světlo, dokonalé barvy a místo obrazu a zvuku navíc i vůně, pohyb, čerstvý vzduch, poznávání nových míst a lidí. Vzhlédněte a všímejte si věci ve výškách, pozorujte, vnímejte, orientujte se :)



Digitální detox na Chytrově


O mnoha místech a destinacích se říká - tady to žije. Chytrov je místo, kde to žije jinak - potichu, klidně, pozvolna. Uvnitř relaxační hudba, pokoje bez televize. Křišťálová terapie, kde si báječně odpočinete a uvolníte se.. Venku u rybníka lavička. Zvonkohra. Šumění listů ve stromech. Zurčení vody. Hmyz. Veverky. Je to místo, kde můžete jen tak být. Naslouchat si. Žijte v přítomnosti, dopřejte čas a pozornost sobě a svým blízkým. Je to ten nejkrásnější dárek, který si můžete vzájemně dát :) Pro příjemné čtení je na toto téma jako stvořená knížka OFF - Digitální život pro lepší život nebo Odpojte své dítě od sítě. Na našem eshopu najdete spousty dalších knížek v sekci Chytré knihy/Digitální detox. Pro úplný digitální detox přijeďte k nám, na Chytrov.


Budeme se na vás těšit :)


Za chytr(ovsk)ý tým Adriana Hniďáková

31 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page