top of page
Vyhledat

Nejjednodušší palačinky na světě - zdravé, hravé, bezlepkové ;-)


Je čas půstu a mnozí zrovna neoplýváme chutí pustit se do nějakých obrovských omezení a změn. Ale půst přece nemusí vždy znamenat drsnou změnu, můžete jím projít lehce a hravě - zkoušet nové recepty, kombinace chutí a varianty toho, co je pro vás běžné.


Takový půst může znamenat, že si odpustíte třeba cukr a začnete používat zdravější náhražku jako med, obilné a ovocné sirupy. Nebo vyzkoušíte život bez mléčných výrobků. Dají se skvěle nahradit rostlinými alternativami. Nebo vyřadíte kávu a nahradíte ji bylinkovým čajem. Nebo si nedáte alkohol. Ani přitom nemusíte nijak trpět, připít si na oslavě můžete například "šampaňským" od české firmy Samurai Shot nebo odrůdovým hroznovým moštem, které začali vyrábět moravští vinaři pro zpestření své vinné nabídky. U nás na hotelu si můžete pochutnat na moštech ze Strážovic a z Archlebova.

Ale zpět k půstu - nejběžnější je vysadit maso. A pokud ho běžně nejíte, můžete pro změnu a odlehčení vyřadit lepek.


Jakákoli forma půstu je přínosem pro vaše tělo, ať mu na čas odlehčíte čímkoli, jistě se vám odmění získanou vitalitou a větší chutí do života.


Ty nejjednodušší zdravé palačinky na světě



Hrnek loupané pohanky opláchneme, namočíme do hrnku a půl vody a necháme přes noc bobtnat. Ráno rozmixujeme, pokud je těsto husté, můžeme přidat ještě trochu vody. Má mít hustotu jako na běžné palačinky. Lehce osolíme. Někdo je zvyklý první vodu slít a nahradit ji čerstvou, ale já mám za to, že kvasné procesy, které chceme vyvolat, se tím přeruší.


A necháme stát v teple cca dalších 8–12 hodin, až se v těstě tvoří bublinky – těsto kvasí. Čím déle ho necháte stát, tím bude výsledek nakyslejší. Večer tedy můžete začít připravovat palačinky.

Pokud chcete palačinky k snídani, namočte pohanku ráno, večer rozmixujte a nechcte kvasit přes noc.

Pokud chcete zkrátit dobu čekání a máte domácí živý kvásek, můžete po rozmixování do těsta lžíci přidat. Je pak připravené ke smažení tak za hodinku dvě. To ovšem už nebudou palačinky úplně bezlepkové.


A smažíte palačinky, jak jste zvyklí. Doporučuji pánev jen lehce potřít kokosovým olejem nebo ghí.


Můžete podávat jak nasladko s nějakou výbornou marmeládou nebo džemem anebo naslano se zeleninou, majonézou z kešu oříšků či je naplnit špenátem, pokud přijde jaro brzy, jak to tak vypadá, pak může být dokonce z mladých kopřiv nebo bršlice.


Pokud necháte těsto hustší, místo palačinek připravíte lívanečky. Anebo chleba - o tom podrobněji někdy příště ;-)



Pošlete nám fotku, jak se vám dílo zdařilo a napište, jak jste si pochutnali. Zůstanou pohankové palačinky ve vašem jídelníčku nastálo?


Tip na závěr: těsto vydrží v chladničce tři dny, můžete si ho připravit to zásoby a udělat ráno nasladko a k večeři slanou variantu.


Ještě jeden tip na úplný závěr: Přímo do hustšího pohankového těsta přijedte nastrouhanou syrovou mrkev nebo dýni/ nasekaný špenát nebo kadeřávek/najemno nastrouhaný česnek a kmín a máte další obměny skvělého a zdravého (tedy chytrého ;-)) jídla.


Přeji vám dobrou chuť.


EvaNej



470 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page