top of page
Vyhledat

Upcyklací k udržitelnosti aneb ze starého nové



Dnešní článek bychom rádi věnovali tématu udržitelnosti, která byla kdysi úplně běžná. Naše babičky, které zažily doby nedostatku, nic nevyhodily, snažily se použít, využít, přešít, předělat cokoli se dalo. Z plechovky nádobu na barvu, ze staré sukně zástěru, z ručníku hadra na nádobí...

Nyní o pár generací později, se opět vracíme k udržitelnosti z dob našich babiček.

A je to tak dobře.

Je důležité začít dělat věci jinak, lépe, s rozmyslem. Myslet ne jenom na tady a teď, ale dopředu. Nevyhazovat, co lze jakkoliv ještě využít. Nekupovat nové, pokud to není nutné a když lze staré opravit, vyměnit. Nestávat se beránkem konzumní a spotřební doby.



A jak na to?


Začít můžeme v malých krocích, od sebe. Jít příkladem naší i další generaci.

Zkusit přepnout automaticky zaužívané postupy. Například nosit s sebou tašky a textilní pytlíky a nekupovat/nebrat ty plastové. A i takové textilní tašky nebo pytlíky není nutno kupovat, pokud jste jen trochu zruční, tak si je snadno ušijete i sami. Třeba ze starých látek, vyřazených ubrusů, závěsů, zástěr či šatů, které byste už jinak nevyužili.

Tomuto povýšení materiálů na nové produkty se říká upcyklace. Dáte starým věcem novou šanci být opět prospěšné :)


Upcyklace je ...


... když si něco, co potřebujete, uděláte z něčeho, co už nepotřebujete.


Použijete třeba:

... staré látkové části třeba staré sukbě nebo bundy z pevných materiálů na šití pevných tašek či obalů

... kartonové krabice z balíků na odkládací košíky

... skleněné lahve na nádoby na svíčky

... starý žebřík nebo berle na funkční regál s policemi

... staré vyřazené dveře na nový stůl

... starou pneumatiku na pohodlné funkční křesílko

atakdále :) tipů, nápadů a nevyužitých věcí je bezpočet. Stačí se dívat :)





Tip na upcyklované textilní pytlíky na váš domácí chléb a pečivo

Pokud řešíte jak ukládat chleba či pečivo, tak aby se hned nevysušilo anebo nezplesnivělo, nemáte rádi jednorázové plastové pytlíky, záleží vám na přírodě a ještě k tomu i rádi podpoříte české výrobky, pak pro vás máme dobrou zprávu :)

Zkuste textilní upcyklované pytlíky na chleba a pečivo, třeba ty z našeho eshopu :) Naše látkové pytlíky pro vás ušila Maruška ze starších chytrovských ubrusů. jedna malá dírka nebo nevypratelná skvrna přece neznamená, že musíme vyhodit celý ubrus!


Využití těchto pytlíků je skutečně všestranné. Můžete do nich zabalit nejenom chléb, ale i bylinky, sušenky, zrní i dárky nebo vám poslouží na cestách, kdy je můžete vzít do kufru třeba na drogerii nebo prádlo. Poslouží vám opakovaně, je jednoduše uzavíratelný na utahovací šňůrky, v případě potřeby se dá vyprat, propouští vzduch, a tak v něm věci volně „dýchají“. Výrobků, které se stávají odpadem, ale jejich materiál je možné dále využít, je všude zcela jistě víc než dost, stačí mít dobrý nápad a vdechnout jim nový život. Co vy, zkusili jste už taky něco upcyklovat?


Napište nám na chytrov@gmail.com a pošlete fotky vašich upcyklovaných výrobků, moc rádi vaše fotky začleníme do naší galerie na toto téma. Mějte krásné udržitelné dny,


vaši Chytrovští

22 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page