top of page
Vyhledat

V hlavní roli zázvor – kořeněný zahřívací čaj a zimní zeleninová pánev


Zázvor je koření z Číny a Indie oblíbené po celém světě. Jsou to oddenky rostliny zvané latinsky Zingiber officinale. Pro svou výraznou chuť a vůni má široké využití zejména v exotických kuchyních.


Trocha teorie


Typickou intenzivní vůni dodávají zázvoru esenciální oleje, kromě nich má však v sobě také celou řadu vitamínů, např. vitamín A, B1, B2, C, E, a minerálních látek – sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník, železo. Jednou ze stovek látek prospěšných pro naše zdraví obsažených v zázvoru je gingerol, jenž má na svědomí typickou pikantní chuť. V nejrůznějších podobách má zázvor pozitivní účinky na trávicí trakt (potlačuje pálení žáhy a nadýmání, podporuje trávení a chuť k jídlu), využívá se jako prevence proti rýmě a chřipce, pomáhá proti nevolnosti.


Zázvor je v kuchyni nenahraditelným pomocníkem. Používá se nejen k ochucení pokrmů, k lepší stravitelnosti těžkých jídel, ale také jako přísada do sladkých moučníků a cukroví nebo jako hlavní složka ochucených limonád.

  • Sušený zázvor: vaření, pečení, polévky, omáčky, sladké pečivo, přísada do směsí koření.

  • Čerstvý zázvor: vaření, pečení, limonády, čaje.

  • Nakládaný zázvor: zázvor se nakládá do medu nebo cukru, má využití jako součást bonbónů, lízátek a žvýkaček a také jako přísada do alkoholických nápojů. Zázvor nakládaný na sladkokyselo je používaný jako příloha k sushi.

Kořeněný zázvorový čaj


Čerstvý zázvor, skořice, hřebíček (nebo špetka kurkumy a tobolka kardamomu), citronová a/nebo pomerančová šťáva, med.


Čerstvý oddenek zázvoru nastrouháme – asi tak lžičku až lžíci na půl litru vody (podle toho, jak silný čaj potřebujete a chcete), přesypeme do nádoby spolu s kořením a zalijeme vařící vodou. Necháme tak 5 minut vyluhovat a přecedíme. Přidáme podle chuti citronovou nebo pomerančovou šťávu a med.





Zimní mňamózní zeleninová pánev se zázvorem


  • 2 menší cibule nakrájené na menší kostičky

  • 2 větší mrkve na kolečka

  • 1 petržel a 1 pastinák třeba na kostičky nebo půlměsíčky

  • ⅓ menšího celeru na kostičky

  • ⅓ středního tuřínu na větší kostičky

  • čerstvý zázvor nastrouhaný nebo nakrájený na drouboulinko

  • kari nebo jiná lehce pikantní směs koření, kterou rádi používáte

  • pokud chcete, tak přiměřený kus chilli papričky

  • 3 velké listy kadeřávku bez řapíku natrhané na kousky

  • olivový olej (jiný, co preferujete)

  • na dochucení podle vaší chuti sůl, pepř, citron


Do hluboké pánve nalej trochu oleje, dej nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, nasyp koření a polovinu zázvoru. Když se koření rozvoní, přidej nakrájenou kořenovou zeleninu a lehce ji opeč. Tak tři pět minutek. Podlej vodou, aby byla zelenina zpoloviny ponořená, zakryj pokličkou a sniž teplotu na dušení. Znáš svůj sporák a víš, kolik to je. Ať to bublá lehce, ne klokotem. Pokud potřebuješ, posol to přiměřenou dávkou soli. Dus to doměkka.


Pozor, tuřín je borec, ten nezměkne – to byste se načekali a všechno ostatní by bylo rozblemtané. Tuřín prostě zůstává pevný, v tom je právě jeho kouzlo,


Ochutnávej. Je potřeba přidat víc koření? Sůl? Přidej to. Je to tvoje jídlo, poslouchej svoji chuť. Pokud je potřeba, ještě podlej vodou, ale ne moc, nevaříš polívku, má to být zelenina obalená hustou omáčkou – mrkni na fotky. Je to naopak řídké? No tak sundej pokličku a zvyš teplotu, ať se přebytečná voda odpaří. Už je to tak akorát měkké a lahodné? Hoď do toho druhou polovinu zázvoru, promíchej, pak přidej kadeřávek, ještě minutku prohřej a stáhni z tepla. Měl by zůstat svěže zelený. Nech to ještě chvilku stát, jen než nachystáš talíře na stůl, aby se chutě spojily.


Podávej s celozrnnou rýží nebo exotickou quinoou anebo jen dobrým kváskovým chlebem.


Dávky zeleniny jsou přibližné, nevadí, pokud bude cibule větší a klidně červená, mrkve tři, místo tuřínu dáš brukev (jako kedlubnu) nebo dva batáty na kostky (pozor, nerozvař je, přidej je do pánve později než kořenovou zeleninu) a celer třeba příště zaměň za červenou řepu. Ber recept jako inspiraci a hraj si. Vař chytře! Nemáš kadeřávek? Tak tam vraz hrst špenátových listů (v tom případě už to nevař, jen rovnou odstav z tepla a nech chutě propojit). Nemáš ani špenát? Ani zmrzlý? Tak co jeden řapík celeru na kousíčky (ten ve směsi minutku dvě podus) nebo petrželová nať? Něco čerstvého zeleného to rozhodně chce, za chvilku tu bude jaro a budeš chtít tělíčku odlehčit nějakou tou dietkou nebo půstem a je dobré ho předzásobit co nejvíc minerály, ať mu to pak jde hezky a zlehka.


Jak se ti to povedlo? Pochlub se nám fotkou svojí originální mňamky na fb!


Dobrou chuť! EvaNej







67 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page