Přichází podzim, čas sklizně, čas dýní. Dýně milujeme snad ve všech podobách, od polévek v nejrůznějších variantách, přes dýni pečenou, dýňové kari, omáčky až po dýňový koláč, brownies a muffinky. Dneska s vámi sdílíme naprosto famózní a přitom velmi jednoduchou omáčku na těstoviny. Pokud umíte čerstvé, tak k těm je úplně nejlepší, ale klíďo si ji dejte i k obyčejným špagetám z obchodu.
Pro 4 osoby potřebujete:
1 větší cibule
1 mrkev
1 petržel
čtvrtka celeru
dvě menší nebo jedna velká dýně Hokaido.
Olej, třeba slunečnicový
Smetana – pro vegetariány kokosové nebo jiné nemléko – množství podle toho, jestli chcete omáčku jemnější nebo výraznější
Sušená rajčata – hrstka, opět podle vaší osobní chuti
Sůl, bylinky – třeba čerstvá saturejka horská nebo výraznější rozmarýn
Postup
Na oleji opečeme cibuli a očištěnou kořenovou zeleninu opečeme na oleji, podlijeme trochou vody nebo vývaru a dusíme doměkka.
Zvlášť upečeme vydlabanou dýni nakrájenou na kostičky (semínka nevyhazujte, můžete je použít do zeleninového vývaru), osolenou a s bylinkami. Část odložíme na ozdobení, část půjde do omáčky. S bylinkami to dáme nahoru, aby to hezky vypadalo.
Do podušené zeleniny přidáme část upečené dýně, smetanu nebo kokosové mléko a rozmixujeme dohladka. Ochutnáme, dochutíme – počítejte s tím, že sušená rajčata jsou výrazná a mohou být slaná, vysypeme sušená rajčata nakrájená na malé kousíčky, promícháme a případně ještě dochutíme.
Podáváme s těstovinami, nejlíp domácími, nahoru rozdělíme zbytek pečené dýně, ozdobíme bylinkami.
Dobrou chuť!
Comments