Vyhledat

Znáte tapioku? Recept na zimní tapiokový puding s rozvarem


Tapioka/tapioca je škrob získávaný z hlíz keře manioku. Koupit ho můžete jednak ve formě prášku, ale k dostání jsou i tapiokové perly v různých velikostech.

Jak už škroby bývají, je i tento přirozeně bezlepkový, a tudíž ho můžete použít na zahuštění polévek, omáček, přidat k mouce do bezlepkového pečiva anebo vykouzlit lahodný puding.


Doporučujeme na puding použít vaše oblíbené obilné nebo ořechové mléko, nám chutná kokosové, ale vyzkoušejte jakékoli jiné, klidně vaše domácí. Záleží na tom, co máte rádi a také jakého výsledného efektu chcete dosáhnou. jestli chcete zdravou levnou svačinku pro děti, zvolte mléko domácí ovesné. A pokud potřebujete luxusní dezert pro speciální oslavu, sáhněte po tom kokosovém, doplňte čerstvou vanilkou a místo sušených meruněk dozdobte kousky čerstvého ovoce.


Zajímavý efekt vytvoříte, když místo mléka použijete jablečný džus se skořicí anebo uvaříte letní čaj z ibišku. To je ovšem varianta spíše letní, osvěžující, na zimu doporučuji „těžší variantu“ z nějakého toho mléka a doplněné zahřívacím kořením.





Pudink z tapiokových perel s rozvarem ze sušených meruněk


50 g tapiokových perel ¼ l vody ¼ l rostlinného mléka něco na oslazení – k meruňkám ladí třeba javorový sirup, med nebo třtinový cukr s melasou špetka soli

100 g sušených meruněk ¼ l vody koření – skořice, vanilka, hřebíček, badyán... Přes noc anebo alespoň na tři hodiny namočte 50 g perel do cca ¼ l vody. Ráno přidejte ¼ l kokosového (jiného) mléka, špetku soli soli a na mírném plameni za stálého dohledu a míchání (zvlጝ ke konci, kdy houstne) vařte až všechny perly zprůsvitní a puding zhoustne. K oslazení použijte vaše oblíbené sladidlo. Sladkého dejte přiměřeně, podle toho, jak jste zvyklí. Rozdělte do 4 misek nebo skleniček.


V jiné misce namočte také přes noc sušené meruňky s kořením. Po rozlití pudinku do skleniček ve stejném hrnci rozvařte meruňky, můžete je přisladit, pokud je potřeba a můžete a nemusíte rozmixovat ponorným mixerem. Kaši nandejte na pudink a nechte vychladit.


Pro hravé vaření vyzkoušejte různé variace mléka a sušeného ovoce a koření.

Co třeba domácí makové mléko a švestky s badyánem?

Anebo mandlové mléko se zlatými rozinkami s kurkumou?

Ovesné mléko, dovnitř puniku kousky datlí hned při vaření?

Mléko rýžové, také hned při namočení zdravé goji a kardamom?

Můžete také pudink vytunit kolečky čerstvého banánu a nastrouhanou kvalitní čokoládou.

Fantazii se meze nekladou, poslouchejte svoje chutě i tělo, co právě v tom kterém čase potřebuje.


A nezapomeňte se nám pochlubit fotkou svojí verze na fb!


Dobrou chuť! EvaNej











43 zobrazení0 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

KONTAKTY

Hotel Chytrov

Brandlín 66, Volfířov 

380 01 pošta Dačice

telefon +420 607 093 096

Hotel Chytrov provozuje RUŠ s.r.o,  250 63 Sluhy 242, IČ 02032244 DIČ CZ02032244

© 2020 Hotel Chytrov, Proudly created with Wix.com

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon