top of page
Vyhledat

Karlíkův narozeninový vanilkovo - jahodový živý (RAW) dort


Živé neboli RAW dorty jsou moderní, jednoduché – jenom jednotlivé složky zamícháte nebo rozmixujete a necháte ztuhnout, ozdobíte a můžete nést na stůl. Potřebujete ho vytvořit nejlépe den předem, anebo alespoň tak dvě hodiny - pak doporučuji tuhnout v mrazničce.


Ale pozor! Byť jsou ukuchtěné z ořechů, ovoce a jiných zdravých dobrot, neobsahují cukr, mouku a jsou veganské, jsou také kalorické a měly by být sladkou tečkou, která je určená pro mlsání a slavnosti, ne pro každodenní jezení ;-).


Ráda používam na ztuhnutí raw dezertů psyllium, protože udělá dezert stravitelnější a navíc podpoří vaše střeva. Pokud byste nechtěli používat cizokrajné kešu a makadamové ořechy, můžete vyzkoušet ořechy vlašské anebo varinatu se slunečnicovými semínky, ovšem počítejte s tmavší barevností.


Na oslazení můžete použít rozmixované datle, sirup z agáve, z jakonu. Anebo i med či javorový nebo čekankový sirup – ty už nejsou RAW, ale zase jich tam nedáte moc, takže zkrátka použijte takovou náhradu cukru, kterou rádi používáte.




Letní jahodový vitadort


KORPUS:


2 šálky předem namočených (přes noc) vlašských ořechů,

1 šálek slunečnicových semínek,

1 šálek namočených datlí,

lžíce psyllia


Ořechy a datle nahrubo rozmixujeme (nameleme na mlýnku na maso), přidáme slunečnice namleté na mouku (dobrý mixér nebo mlýnek na mák) vše rukou prohněteme/spojíme a natlačíme do formy



VANILKOVÁ VRSTVA:


3 šálky makadamových ořechů (aspoň dvě hodiny)

2 lžíce kokosového oleje

šťáva z ½ citronu

vanilka z ½ lusku

1 lžíce psyllia

a něčím přisladit podle vaší chuti


Rozmixujeme dohladka s vodou, přiměřeně, aby z toho byl krém, né tekutost. Psyllium přidejte až na závěr mixování, aby vám to nezačalo tuhnout už v mixéru. Rada: rozmixuju, ochutnám, přichutím, znovu pomixuji, teprve až je to chuťově sladěné, přidám psyllium a jen lehce promixuji. Naneseme polovinu na korpus a dáme do ledničky, už může tuhnout, zatímco připravujeme poslední vrstvu.



JAHODOVÁ VRSTVA:


navíc dva šálky jahod

lžíce kokosového oleje

lžíce psyllia


Vezmeme tu polovinu vanilkového základu, co jsme nenapatlali na dort, přidáme 2 šálky obraných jahod, případně ještě přisladíme - pokud jsou jahody kyselejší, přidáme ještě jednu lžíci kokosového oleje a nakonec 1 lžíci psyllia (pokud hodně pršelo a jahody jsou plné vody, můžete víc, aby se dort dal hezky krájet).

Nalejeme na dortík a dáme ztuhnout a vychladit do ledničky aspoň tak na dvě hodinky.


Další letní živé dorty najdete tu.


Pochlubte se nám svými dobrotami podle našich receptů, pošlete fotky vašich dortů, rádi se o ně podělíme na fb stránce s ostatními!


Přeji hravé chvíle v kuchyni a dodrou chuť vám i vašim blízkým.


EvaNej

117 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page