top of page
Vyhledat

Klíčení semínek jednoduše a hravě, čili chytře.

Proč klíčit semena? Namáčení ve vodě a následné naklíčení totiž znásobuje množství živin a dalších zdravých a prospěšných látek – enzymů, které pomáhají správnému fungování našich buněk. Řečeno odborně: naklíčení transformuje esenciální mastné kyseliny a bílkoviny v tuky rozpustné ve vodě a volné aminokyseliny. Klíčením tedy zvýšíme výživovou hodnotu. Řečeno stručně: přeměníme semínka na superpotraviny. Pokud jste ještě klíčit nezkoušeli, rozhodně se do toho pusťte. Většina lidí jí málo zeleniny a taky ne zrovna pestře, a klíčky jsou skvělým zpestřením jídla, a navíc je pěstování zábavné a líbí se to nejen dětem. Obvykle potřebujeme doplnit do jídelníčku a těla něco zeleného v zimě, semínka nejlíp klíčí v předjaří a zjara, můžete to ale dělat kdykoliv během roku. A proč ještě, kromě zdraví je dobré klíčit? Je to levné. Levnější, než kupovat v zimě exotickou dováženou zeleninu. Z jedné lžíce vojtěškových semínek vám vyroste plná sklenice výhonků!


Pokud začínáte, doporučuji začít s čočkou, mungem a vojtěškou (případně jetelem). Pokud jste zkušenější, můžete vyzkoušet třeba i pohanku, cizrnu, hrách, semínka slunečnice (ta mě osobně naprosto nadchla), pískavici a brokolici a ředkvičku.


Rozhodně si kupte buďto semínka ke klíčení, ty bývají dražší, tak aspoň ty, co jsou k jídlu určená. Ne ty, co jsou pro pěstování na zahrádce mohou být mořená.


Nepotřebujete ani žádné drahé zařízení a udělátka, stačí vám sklenice zavařovačka, kousek záclony nebo silonky nebo plátýnka, které gumičkou natáhnete místo víčka.


První večer propláchneme semínka a zalijeme je vodou. Kolik? Dost. Nevadí, když vody bude hodně, špatně by bylo, kdyby nestačila a k některým semínkům by se po zvětšení jejich objemu nedostala. Tedy asi tak 3x víc vody, než je semínek. Necháme bobtnat do rána. Když zapomenete a necháte zvlášť ta větší semínka namočená déle, nevadí. Klidně 24 hodin. Jen nesmí začít kvasit... Ráno (nebo jindy, když jste ráno zapomněli) vodu slijeme, semínka propláchneme a otočíme tím „sítkem“ dolů, necháme vykapat a po chvíli, až všechny voda vykape, otočíme dnem dolů. Takto prolévat je potřeba dvakrát denně. Semínka nesmí ležet ve vodě a nesmí ani vyschnout. U takových těch citlivějších, jako je právě třeba cizrna nebo slunečnice doporučuji propláchnout radši 3x za den, jsou citlivější.



U každého semínka je doba klíčení různá. Většinou tři až pět dnů. Sami si vyzkoušejte, jak dlouhé klíčky vám nejvíc chutnají. Mungo mám ráda hned, co vystrčí klíček, u pískavice nechávám jenom menší klíčky a pak už je dám do ledničky, protože následně hořknou a třeba u vojtěšky nechávám naopak výhonky dlouhé až 4 cm (takže to už vlastně nejsou klíčky 😉) a na okně na světle sklenici nechám, až se lístky zazelenají, protože to mi tak chutná. Takhle můžete vypěstovat výhonky do prvních (děložních) lístků i u brokolice nebo ředkvičky. Jen tak jednoduše ve sklenici.


Když máte tak dlouhé klíčky, jak vám chutnají nejvíc, vyměňte síťku za víčko a uchovejte v ledničce. Vydrží tam až týden a už je obvykle neproplachuji, jen když vidím, že je to potřeba.

I v ledničce trochu rostou, ale už pomaleji.


Kam s nimi? Využití pro klíčky je nepřeberně: určitě na chleba, na salát, do nebo na pomazánku, na polévku… Rozhodně je nevařte, jen jídlo posypte až na talíři před podáváním. Nebo nechte na misce na stole a každý si dá, kolik je mu libo.

Netradiční tip pro vás: dejte si naklíčenou slunečnici do sladkého müsli, na kaši nebo do jogurtu s medem. Je vynikající. Uchová si totiž i po naklíčení tu svoji výraznou specifickou chuť.


No a pokud chcete, můžete po prvních zkušenostech začít doma pěstovat výhonky. Mít zahrádku na parapetu a sklízet celou zimu je víc než lákavé a taky zdravé. Takže chytré :-).



A napište nám, jak se vám pěstování klíčků daří!



579 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page