top of page
Vyhledat

Nejlepší pastináková (petrželová) krémová polévka s makadamovými ořechy

Mám moc ráda jednoduché recepty, se kterými si můžu tak trochu hrát. Upravit je podle momentální chuti a toho, co je zrovna v lednici. Pastinák nebo petřžel tam najdu téměř vždy, a tato polévka je vážně megamoc jednoduchá. Když jsem ji poprvé uvařila na Chytrově účastníkům kurzu RUŠ, byli doslova nadšení! Ono totiž není moc poznat, z čeho je polévka uvařená. je lahodně nasládlá, výrazná a přesto jemně hladká. A představte si, chutná i malým dětem, do kterých jinak zeleninu dostáváte s obtížemi.

Tak s chutí do práce!






Suroviny


Pro 4 lidi

dvě menší nebo jednu velikou bílou cibuli

cca 200 g pastináku nebo petržele nebo je namíchejte v libovolném poměru

5 dkg makadamových ořechů

stroužek česneku (nemusí být)


Na uvedená množství až tak nehleďte, naciťte se na svoje milé strávníky i svůj vlastní hlad a představte si, jak hustou polévku mají a máte rádi. Podle toho dejte všeho víc či míň anebo prostě v závěru hustotu polévky vyladíte přidáním většího či menšího množství vývaru.


Koření:

římský kmín

český kmín

ajwan (nemusí být)

kousíček chilli papričky (nemusí být)

sůl, pepř – ideálně bílý


Bylinky – třeba fenykl nebo tymián nebo jinou vaši oblíbenou výraznější bylinku.


Postup


Připravte si zeleninový vývar ze zbytků. Na osobu potřebujete, podle toho, jací jste jedlíci, 250 - 300 ml polévky, tj. 1-1,5 litru polévky. Něco vydá zelenina, vývaru tedy potřebujete zhruba litr.


Na řepkovém oleji opražte nejprve koření, kmín a římský kmín. Můžeme přidat i ajwan – indické koření – semínko libečku. Když se koření hezky rozvoní, přidejte nahrubo nakrájenou cibuli a pražte ji do sklovita. Přidejte petržel a/nebo pastinák nakrájený na velké kostky, taky je trošku opražte, potom přidejte makadamové ořechy (část si odložte na ozdobu). Pak to vše zalejte zeleninovým vývarem (nebo vodou, když ho nemáte).

Ochutnejte, dosolte, pokud je třeba. Poduste vše doměkka, vychlaďte, rozmixujte.


Ochutnejte to. Přisolte. Ochutnejte. Pokud je potřeba a máte to rádi, můžete přichutit polévku lahůdkovým droždím nebo přidat trošku bílého misa. Ochutnejte. Už je dost slaná, sladká, výrazná – dost všechno? Fajn. Lehounce poprašte čerstvě namletým bílýmpepřem.


Mezitím nebo teď opražte nasucho na pánvi nasekané makadamové ořechy, jemně je poprašte lahůdkovým droždím a solí.


Nasekejte bylinky, kterými posypete polévku na talířích spolu s opraženými ořechy.

Můžete na tuto polévku použít mix spousty různých bylinek anebo jeden druh. K petrželi se hodí třeba rozmarýn nebo tymián nebo bílá dobromysl. A pokud rádi experimentujete: co máta? ;-)


Přeji vám dobrou chuť!

97 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page