top of page
Vyhledat

Na výhonky jednoduše a hravě, čili chytře.


Proč klíčit semena? A proč pěstovat v předjaří vlastní výhonky?

Je to levné, je to hravé a doplníte svůj jídelníček o vitamíny a minerály, které nám v zimě a předjaří často schází a také tím svůj talíř uděláme krásnější a pestřejší. Můžete to ale dělat kdykoliv během roku, nejen v brzkém jarním čase.


Většina lidí jí obecně málo zeleniny a pěstování výhonků je zábavné, zapojte do této činnosti děti, budou mít radost ze svých prvních pěsttitelských výsledků, a navíc získají hezký vztah k rostlinkám. Budou nadšeně sledovat jak řeřicha či rukola klíčí a rostou.

Z jedné lžíce vojtěškových semínek jim vyroste plná sklenice výhonků. To bude radosti! ;-)


Pokud začínáte, doporučuji začít právě s vojtěškou ve sklenici, a na miskách na buničině s řeřichou. Výhonky vypěstujete i ze slunečnice, hrachu, jetele, brokolice, ředkvičky, pórku, cibule, kapusty, červené řepy…


A rozhodně využívejte zbytky, i ty vám mohou přinést ještě spoustu užitku. O tom, jak je využít k dalšímu pěrtování, si řekněme na konci stránky.




pro pěstování výhodnů nepotřebujete žádné drahé zařízení ani speciální udělátka, stačí vám sklenice zavařovačka, kousek záclony nebo silonky, které gumičkou natáhnete místo víčka pro pěstování ve sklenici.

A nějaká rovná miska s nižším okrajem, klidně plastová třeba od suši – ta je moc dobrá, protože má i průsvitné víčko, pokud chcete růst urychlit – a vata, buničitá vata nebo poskládaný papírový ubrousek.

Ano, výhonky můžete pěstovat i v hlíně/zemině, ale protože je obvykle pěstujeme v kuchyni nebo obýváku, doporučuji raději tu vatu. Pokud chcete použít zeminu, stačí jí na výšku cca tři centimetry.


Výhonky ve sklenici


Takové pěstování je vhodné pro drobná semínka, která ale nepouštějí sliz – jetel, vojtěška, brokolice nebo ředkvička a kapusta nebo pórek či cibule a slunečnice.


První večer propláchneme semínka a zalijeme je vodou. Kolik? Dost. Nevadí, když vody bude hodně, špatně by bylo, kdyby nestačila a k některým semínkům by se po zvětšení jejich objemu nedostala. Tedy asi tak 3x víc vody, než je semínek. Necháme bobtnat do rána. Ráno (nebo později, když jste ráno zapomněli) vodu slijeme, semínka propláchneme a otočíme tím „sítkem“ dolů, necháme vykapat a po chvíli, až všechny voda vykape, otočíme dnem dolů. Takto prolévat je potřeba dvakrát denně.

Semínka nesmí ležet ve vodě a nesmí ani vyschnout.

Sklenici nechávejte na světle, protože chceme výhonky zelené!


Jakmile rostlinky dorostou vámi oblíbení délky, zavřete sklenici víčkem a výhonky uchovejte v chladničcě. Vydrží – pokud je dřív nesníte – minimálně týden. U vojtěšky například nechávám výhonky dlouhé tak 4 cm, až se zazelenají děložní lístky.




Výhonky na misce


Nachytáte si tu misku, na ni dejte vatu, tu namočte a nasypte rovnoměrně semínka, která poroste rozprašovačem, aby byla vlhká.

U některých větších semen je vhodné semena předem namočit přes noc. Misky bude nutné alespoň jednou denně navlhčit pomocí rozprašovače nebo zalít opatrně konvičkou. Jakmile pustí kořínky, už po vatě „neutíkají“.

Semena udržujte vlhká, nikoliv mokrá.


Výhonky sklízíme, když jsou několik dnů až dva týdny staré (podle toho, co pěstujete) a vytvořily se první pravé lístky. Sklízíme nůžkami – rukolu nebo řeřichu rovnou na chleba, několik dní vydrží na parapetu, ale pokud je nestíháte sklidit během dvou tří dnů, doporučuji je ostříhat nůžkami a uložit do ledničky v uzavřené krabičce, tam vydrží ještě další týden.


Využití pro mladé výhonky je nepřeberně: na chleba s pomazánkou, do té pomazánky, na salát, na polévku… Rozhodně je nevařte, jen jídlo posypte až na talíři před podáváním.

Nebo nechte na misce na stole a každý si dá, kolik je mu libo.




Výhonky ze zbytků


Je ještě další možnost, jak mít doma zelenou „zahrádku“. Když spotřebováváte mrkev, petržel, červenou řepu, odřízněte horní část a dejte na plochou misku do trochy vody, jak vidíte na prvním obrázku. Vodu denně doplňujte a za pár dní budete mít další zdravou dobrotu na chleba nebo do polévky.

Cibuli dejte do sklenice s trochou vody, také jí brzy vyrostou listy, které doplní váš jídelníček.

U řapíkatého celeru nechte zase spodní část – srdíčko – také z něj začnou brzo vyrůstat další lísty.


Mít zahrádku na parapetu a sklízet svoji „zeleninu“, i když je venku ještě zima a mrazivo, je víc než lákavé a taky zdravé. Takže chytré a to máme rádi. Přejeme vám dobrou chuť.



A napište nám, jak se vám pěstování daří!




199 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page