top of page
Vyhledat

Recept ne-recept na maminčin štědrovečerní bramborový salát

Dnes vám přinášíme chytrý maminčin štědrovečerní bramborový salát. Proč je chytrý? Protože maminka nepoužívala klasickou majonézu, ale ‚nálev“ s lehce povařenou cibulí s olejem, octem a žloutkem. Nyní ho ještě vylaďuji octem jablečným místo klasického a nedávám cukr. Cibule, mrkev i hrášek jsou samy od sebe sladké dost.



Maminka salát připravovala na Štědrý den hned ráno, v míse se do večera hezky rozležel a spojily se všechny chutě. A pak ho přendala na krásnou misku z broušeného skla, kterou jsme používali jen o velkých svátcích, což Vánoce byly. A já jsem ho mohla jako větší sama ozdobit čtvrtkami vajíček a okurkami nakrájenými do vějířků… Jídlo u nás vždycky muselo být i krásné :-).


A množství všeho? To je právě to hravé a tvůrčí – od oka. Zkoušejte, chutnejte, vylaďujte. Nemáte rádi celer? Vynechte ho nebo použijte svěží řapíkatý. Nemáte zrovna doma mrkev? Použijte červenou a žlutou papriku jen přelitou horkou vodou. Nesnášíte hrášek, ale přesto chcete salát trochu „vyzdravět“ – dejte do něho na závěr lístky bejby špenátku nebo najemno nasekaný kadeřávek. Fantazii meze neklaďte a tvořte!




Co je základ: ten cibulový nálev/zálivka – ten když vynecháte, pak to už bude jiný salát.

Brambory (jsem za to, aby byly bio anebo aspoň farmářské a varný typ A) uvařené ve slupce oloupejte a nechte zchladnout. Kolik? No, od oka, my měli vždycky velkou mísu na zadělání těsta. Projeďte je takovým tím kolečkem s drátky do kříže anebo, pokud máte čas, nakrájejte na kolečka nožem.

Uvařte celer a mrkev a petržel buď nakrájené na kostičky v trošce vody, anebo je můžete přidat už k bramborám, když je vaříte. To vaříte mrkev a petržel celou a celer na větší kusy a nakrájíte je až uvařené (tak to dělala maminka).


Domácí naložené okurky také nakrájejte na kostičky.


Zmrazený hrášek povařte zvlášť v trošce vody, jen lehce, aby zůstal hezky zelený anebo pro usnadnění klidně použijte ten z konzervy.


Vajíčka uvařená natvrdo rozdělte na bílky – ty taky nakrájejte. Žloutky odložte stranou.


Zvlášť nakrájejte cibuli – my dáváme docela dost. Dejte do kastrolku vařit vodu, na tu velkou mísu tak půl litru vody a pět velkých cibulí – to je odhad, opět podle vaší chuti, ovšem toto je základ tohoto salátu, bez ní by to opravdu nebylo ono. Jak to zavře, přidejte jablečný ocet a sůl a případně i cukr, pokud ho tam nutně potřebujete. Chvilinku vařte, cibule musí změknout, ale ne se rozvařit. A olej. Dost. Volím raději slunečnicový (protože ho má rád můj muž) nebo řepkový panenský než olivový, ten má příliš výraznou chuť, ale opět je to na vás 😉. Olej už nevařte. Přidejte uvařené odložené žloutky, rozdrobte je přitom a nálev prošlehejte vidličkou na „majonézu“. Ochutnejte a případně něco přidejte, znovu ochutnejte… Nechte nálev vychladnout a vlažný ho nalejte na to vše nakrájené, vše důkladně ale zlehka promíchávejte a pokud je třeba ještě dochuťte. Můžete opepřit.


Nechejte odležet.


No a pak jíte a jíte a všichni si přidávají ještě večer před spaním, i když by už neměli jíst. ;-)


Přeji vám chutné a zdravé vánoce,

EvaNej


133 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentarios


bottom of page