Vyhledat

Zimně vánoční zahřívací pití - dva skvělé recepty na punč

Koncem listopadu jsme uzavřeli objednávky na vánoční cukroví a jsme moc potěšení vaším zájmem. I když si netroufáme posílat cukroví poštou (aby vám z něj nepřišla pouze sladká drobenka), cukroví přesto poputuje do různých koutů Čech a Moravy. A to nám dělá ohromnou radost :)


Vy ostatní pečte sladce sami, a zkuste to letos trochu odlehčit. Vyměnit bílou mouku za celozrnnou, vyzkoušejte přidat mouku pohankovou nebo mandlovou. U bílého cukru snižte běžnou dávku o třetinu nebo ho vyměňte za třtinový. Buďme hodní k našemu tělu, abychom nemuseli po svátcích složitě hubnout a detoxikovat ;-)

K vánočním přípravám nebo ve sváteční dny si můžete tvůrčí pohodu navíc doplnit VÁNOČNÍM PUNČEM podle našich osvědčených receptů.





Klasická “svařáková” varianta


  • hrst rozinek

  • tři střední jalka

  • dva pomeranče

  • šťáva ze dvou citronů

  • koření: dvě asi 4 cm dlouhé celé skořice, pět hřebíčků, pět nových koření, pět celých pepřů a jeden badyán

  • 0,5 l vody

  • 1 l vody

  • 1 lžíce sypaného černého čaje

  • 0,1 - 1 l rumu

  • med nebo javorový sirup (jiné sladidlo)


Rozinky namočte do rumu nebo jen do trochy vody pro nealko variantu.


Do půl litru studené vody dejte všechno koření, zvolna uveďte k varu a vařte mírným varem hodinku - klidně můžete i déle, ale pak dejte pozor, ať se vám voda nevyvaří.


V dalším kastrolku přiveďte jeden litr vody k varu, vsypte do něj vrchovatou lžíci kvalitního sypaného černého čaje, zamíchejte a odstavte, nechte asi 5 minut louhovat, pak slejte.


Mezitím si nakrájejte čerstvá jablka i se slupkou a pomeranče na kostičky, zalite šťávou z citronu. Rovnou ve vhodné „punčové“ nádobě. Přidejte ty nacucané rozinky i s rumem/vodou.


Nalejte na to scezený vývar z koření a čaj.


Pokud jste nealkoholici, přidejte ještě horké vody kolik je vám libo.


Oslaďte medem, javorovým sirupem nebo jakýmkoli jiným sladidlem, které vám vyhovuje. Kolik? Podle vaší chuti. Berte v potaz, že rozinky samy už punč osladí a pokud máte sladká jablka, moc doslazení to nepotřebuje.


Doporučení – pokud použijete cukr, napřed ho rozpusťte v troše vody, pak teprve vlijte do punče, líp se rozpustí. Totéž i s tuhým medem. Tekutá sladidla jako javorový nebo datlový sirup rozmícháte snadno.


A nakonec přidejte tolik rumu (něčeho jiného ostřejšího), kolik chcete.

Promíchejte a podávejte horké ve sklenici se lžičkou.






Exotičtější verze se zázvorem a kurkumou


  • hrst datlí nakrájených na kolečka

  • dva pomeranče nakrájené na kostičky

  • dvě jablka nakrájená na kostičky

  • dvě mandarinky

  • šťáva z dalších dvou pomerančů a jednoho citronu

  • koření: dvě asi 4 cm dlouhé celé skořice, pět hřebíčků, pět tobolek kardamomu

  • cca dva centimetry čerstvého zázvoru (vážně ne víc, neděláte zázvorový čaj, ale punč a nechcete přerazit ty ostatní vůně a chutě)

  • cca dva centimetry čerstvé kurkumy (můžete nahradit sušenou nebo vynechat úplně)

  • 0,5 l vody

  • 1 l vody

  • 2 lžíce květů ibišku

  • 0,1 - 1 l rumu

  • med (jiné sladidlo)


Datle namočte do rumu nebo do trochy vody pro nealko variantu.


V půl litru vody zvolna uveďte k varu dvě asi 4 cm celé skořice, pět hřebíčků, pět tobolek kardamomu. Vařte mírným varem hodinku – klidně můžete i déle, ale pak dejte pozor, ať se vám voda nevyvaří a pokud je třeba přidejte více vody. Na závěr přihoďte do kastrolku nastrouhaný zázvor a kurkumu, odstavte, nechte stát ještě 10 minut a pak slijte.


V dalším kastrolku stejným způsobem vařte v jednom litru vodu dvě polévkové lžíce celých květů ibišku. Můžete ho nahradit ovocným čajem z pytlíku nebo sypaným, ale klasický ibišek je lepší. A opravdu ho můžete vařit hodinu, získá takovou zajímavou „šlemovitost“ – a je pak moc dobrý na odhlenění. A vůbec tato varianta punče je mega zdravá až detoxikační. Pokud to tedy nepřeženete s tím rumem ;-).


Mezitím si nakrájejte pomeranče, jabka a mandarinky na kostičky a zalijte šťávou z pomerančů a citronu. Rovnou ve vhodné „punčové“ nádobě. Přidejte ty namořené datle.

Nalejte na to scezený vývar z koření a čaj.


A nakonec přidejte tolik rumu (něčeho jiného ostřejšího), kolik chcete.



Další verze…?


Potože preferujeme hravé vaření, doporučujeme: nebojte se se základními recepty experimentovat. Vyzkoušejte různé varianty koření i ovoce. Třeba čerstvý ananas je rozhodně velice slavnostní věc a v kombinaci s hruškou a sušenými brusinkami, s citronem, dochucené hřebíčkem a kardamomem (bez skořice, prosím – to raději lehce červeného pepře) vás jistě nadchne. Použila bych v tomto případě kvalitní zelený nebo bílý čaj a osladit něčím jemným, co nepřebije chuť ananasu. Třeba tím agáve sirupem. Něžně to poprašte vanilkou, pokud jste si netroufli na červený pepř. A kvalitní vodku místo rumu, nebo koňak – zkrátka něco s jemnější vůní, než je rum.


Napište mám, jakou variantu jste vyzkoušli a jak jste si užili tvoření.


Užijte si krásný předvánoční čas a hlavně buďte spolu.


EvaNej

26 zobrazení0 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

KONTAKTY

Hotel Chytrov

Brandlín 66, Volfířov 

380 01 pošta Dačice

telefon +420 607 093 096

Hotel Chytrov provozuje RUŠ s.r.o,  250 63 Sluhy 242, IČ 02032244 DIČ CZ02032244

© 2020 Hotel Chytrov, Proudly created with Wix.com

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon