Dnes tu pro vás máme jeden velice jednoduchý a zdravý zimní recept. Sladká chuť červené řepy se příjemně snoubí s voňavým fenyklem. Máčené ořechy doplní kombinaci svojí jemnou specifickou chutí a trochu ostřejší nádech získá toto jídlo díky kozímu sýru.
Hodí se, i když právě držíte odlehčovací jarní kůru. Řepa výborně působí na střevní peristaltiku a fenykl obsahem vonných látem podpoří čištění krve. Vyzkoušejte :-)
Suroviny
Pro čtyři osoby:
Dvě větší červené řepy nebo tři nenší nebo čtyři nejmenší
Dva veliké fenykly nebo tři menší
Velká hrst ořechů den předem namočených ve vodě
Asi 200 g kozího (jiného čerstvého) sýra
Olivový (řepkový) olej
Sůl, semínka fenyklu, pepř
Postup
Červenou řepu nakrájej na nudličky a okořeň čerstvě drcenými semínky fenyklu. Nadrtíš je v hmoždíři nebo v mlýnku na kafe. Pokapej olejem, osol, lehce popepři (ideálně také čerstvě nadrceným pepřem), dej do trouby vyhřáté na 180 stupňů a peč 30 - 40 minut, podle tvojí trouby, občas to promíchej a sleduj – ochutnej, jestli je už dost upečená.
Mezitím na krájej na nudličky fenykl a přeceď a nechej okapat ořechy. Když je řepa akorát – tedy skoro hotová, přidej fenykl a ořechy a peč ještě dalších 10 minut.
Podávej s rozdrobeným kozím sýrem třeba s polentou nebo kuskusem anebo velkým zeleninovým salátem. Ozdobit to můžeš natí z fenyklu.
TIP NAVÍC:
Pokud máte řepy a cibule víc, zvyšte na počátku jejich množstní, než přidáte do pekáče feknykl a ořechy, odeberte část zeleniny a po vychladnutí si udělejte maximálně báječnou pomazánku. zeleninu rozmixujte, přendejte do misky a dochuťte podle potřeby solí, čerstvě namletým pepřem, troškou olivového oleje a šťávou z citronu.
Pokud chcete, ještě navíc zlehka vmíchejte tvaroh. Nejvíc chutná na topince anebo na dobrém kváskovém chlebu!
Napište nám, jak se vám jídlo povedlo a svoje tipy na fenyklové recepty :)
Comments