top of page
Vyhledat

Focaccia (čti fokáča) po chytrovsky aneb konečně recept na slané koláče, co vám tak chutnaly



Předem si připravte olivový olej s česnekem: Česnek rozmáčkněte a nakrájejte na jemné plátečky. Do hrnku dejte olivový olej, nechte rozehřát, vhoďte tam česnek, chvilinku to provařte. Pozor, nesmí se to smažit, jenom lehce probublat, aby pustila ta vůně česneku do oleje. Osolte olej. Přiměřeně. Odstavte, olej počká, až fokáče upečete (Ale jo, vím, jak se to správně po italsky píše, ale není fokáča krásné slovo? Jako koláč.

:-D).

Pokud nemáte čas, můžete na závěrečné potření použít pouze obyčejný neochucený olivový olej. Ovšem slovem obyčejný myslím bez ochucení, přesto kvalitní, dobrý, za studena lisovaný.


Co budete potřebovat?


  • 1 kilo celozrnné mouky

  • cca 800 ml vody

  • kostku droždí nebo úměrně droždí sušeného

  • špetku cukru

  • sůl

Volitelně:

Čerstvé bylinky jako rozmarýn, tymián, saturejka, šalvěj

Česnek, mladá jarní cibulka

Olivy černé, zelené, kalamata

Sušená rajčata


Jakou mouku použít?


Na Chytrově si čerstvě meleme mouku z celého obilí. Je tedy celozrnná. Pokud doma mlýnek na obilí nemáte, kupte si bio mouku špaldovou. Anebo můžete použít celozrnnou pšeničnou. Případně půl na půl. My mouky často kombinujeme a zkoušíme další varianty a možnosti. Mouka z červené pšenice má příchuť po oříšcích, ječná těsto zvláční, ale použijte ji do kynutých těst vždy ve směsi s pšeničnou.


Na kilo mouky si nachystáte do odměrky litr vody.




Postup


Do mísy dejte mouku, doprostřed udělejte důlek. Rozdrobte tam jednu kostku droždí (případně použijte přiměřené množství sušeného). Přidejte lžičku cukru, nalijete na to trochu vody z odměrky (cca hrnek) a nechte vzejít „kvásek“.


Potom začněte míchat těsto a stále přilévejte vodu. Většinou se tam vejde kolem 800, 900 mililitrů, podle toho, jaká je vaše mouka, jestli suší nebo míň suchá, jestli čerstvější nebo starší. Těsto mě by mělo být trošku hustší jak na kynuté lívance a trochu řidší než na svatební kynuté koláče, prostě něco mezi tím. Osolte vrchovatou lžičkou soli.


Dejte to do robotu. A nechte míchat a míchat, až se těsto začne odlepovat od stěny. (Nemáte robot? Požádejte manžela o pomoc, ať vám hezky drží mísu anebo těsto svými silnými pažemi zpracuje ;-))

Nechejte těsto kynout v nádobě robotu. Půl hodiny? Hodinu? Podle teploty vzduchu a kvality těsta. Je dobré mít už nějakou zkušenost s kynutými těsty. Rada je, že těsto by mělo zvětšit svůj objem jednou tolik (anebo dvakrát - je to totéž, taky jste byli jako děti v nechápavém úžasu, když jste to zjistili? ;-)).

Celozrnná mouka se zvedá pomaleji než běžná bílá, vydržte.


Mezitím si připravíte sušená rajčátka a/nebo olivy, rozmarýn nebo čerstvý tymián. Prostě to, čím chcete tu svou fokáču zpestřit a ochutit. Nakrájejete to na větší nebo drobnější kousky, jak se to líbí vám.


Až těsto vykyne, tak do toho vmíchejte všechny ty dobroty a nechte znovu chvíli vykynout – zamícháním těsto trochu „sedne“.


Udělejte bochánky jako velký koláč na plech vymazaný olivovým olejem. Těsto je řidší, takže si namočte ruce do studené vody anebo do oleje, když je budete „vyhazovat“. Nechte je na plechu ještě chvíli kynout, mezitím rozehřejte troubu.

Pak udělejte do placek poolejovanými prsty dolíky.

Zlehýnka je potřete olivovým olejem a pečte v předem hodně rozpálené troubě na 220 stupňů 10 až 15 minut.


Po vytažení z trouby hned zatepla koláčky fokáčky potřete olivovým olejem s česnekem. Právě ten vytvoří křupavou kůrčičku a těsto hezky promastí.


K čemu je to dobré?


Na Chytrově děláme fokáče (někdy pod názvem bylinkový chléb) k fazolovému guláši, burgundským fazolím (s kořenovou zeleninou na červeném víně), k červené řepě po arabsku (s pomeranči, kořením sumah, sezamam a mátou), salátu z červené řepy s naklíčenou čočkou, k letním zeleninovým salátům...

Vy si ji můžete dát třeba taky ke snídani s dobrou pomazánkou nebo ke svačině vašim malým i velkým strávníkům s nakrájenou zeleninou.





TIP


Pokud máte veliký hlad anebo malou trpělivost, místo dělání koláčků vyklopte těsto na olejem vymazaný plech a rukama roztáhněte ke krajům. Budete mít jednu „buchtu“, kterou budete péct o něco déle a před podáváním rozkrájíte na díly.

Ostatně tak se v itálii focaccia připravuje a instagramu najdete nejrůznější nápady na krásné zdobení zeleninou :-)


Přejeme dobrou chuť!


Jak děláte focacciu vy?




112 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page