top of page
Vyhledat

Hořkosladká citronová domácí marmeláda s vanilkou a hřebíčkem


Pokud na jaře držíte citonovou očistu, například tuto, používáte nejspíš citrony v biokvalitě anebo alespoň ty chemicky neošetřené. A pak v rámci neplýtvání a spotřebovávání zbytků v kuchyni třeba dostanete chuť vyzkoušet recept na tuto marmeládu z citronové kůry. Nápad na ni vznilk právě při jedné mojí jarní očistě, když jsem viděla ty hromady vymačkaných biocitronů a i když jsem měla obavy, že bude moc hořká, nejedlá, musela jsem to vyzkoušet. Výsledek mě mile překvapil. Když jsem první várku dávala ochutnat blízkým a nechala je hádat, z čeho je, většinou tipovali pomeranč, citron, ale nikdo nevěřil, že je jenom z kůry.


Ingredience:

  • slupky z 20 ks vymačkaných citrónů (cca 1,2 kg) i s tím, co v nich zbylo, ale jadýrka určitě vyberte, to by byla marmeláda hořká moc. A vážně použijte jenom ty zbytky, ne celé citrony, to by ztratilo ten správný šmrnc zbytkovosti.

  • 2 l vody (podle potřeby víc)

  • 2 kg třtinového cukru

  • vanilkový lusk

  • asi 10 hřebíčků

  • sůl

  • volitelné: citrusový pektin/agar

Postup:

Slupky nakrájejte na 1/8, dejte do kastrolu a zalijte 2 l filtrované vody. Vařte a vařte a vařte. S vanilkovým luskem, hřebíčkem a 1-2 špetkami soli. Vařte opravdu dlouho a ochutnávejte. Můžete po špetkách přidat ještě trošku soli. Sůl by měla vytáhnout na povrch sladkost, ale stejně to bude hořké, dokud nepřidáte cukr. Tak se toho nelekejte.

Pokud se voda rychle odpařuje, dolijte další.

Až budou slupky úplně měkké a začínají se rozpadat, částečně je rozmixujte. Část by měla zůstat v kusech, je to hezčí :-).

Máte zhruba 3 kg hmoty (pokud o hodně míň, ještě dolijte vodu), doplňte 2 kg cukru a pokud je zapotřebí (a máte rádi marmelády husté) i pektin nebo trochu agaru. Povařte do zhoustnutí.


Plňte za horka do sklenic, otočte víčkem dolů. I když citrónová silice také konzervuje, takže zavařovat nemusíte, záleží na tom, jak rychle chcete dobrotku spotřebovat nebo potřebujete mít jistotu nezkažení. Můžete tedy ještě zavařit ½ hodiny na 100 °C.


Skvěle pasuje k pohankovým palačinkám s krémem z kešu oříštů anebo se zakysanou smetanou nebo hustým řeckým jogurtem, pokud nejste vegani.

Anebona kváskový chleba.

Vyzkoušejte také citrusový čaj - jednuvrchovatou lžičku marmelády zalejte v hrnku hornou vodou. Imunitu posilní, bříško pohladí.


A napište nám, jak vám chutná :-).


Příjemné pomlsávání!


EvaNej


188 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page