top of page
Vyhledat

Jemná a výživná polévka z bílých máslových fazolí a jarních bylinek


Cože? Polévka z fazolí na jaře? A proč ne? Rána jsou ještě chladnější a fazole krásně zahřejí a zasytí. Čerstvé jarní bylinky zase přidají výraz, chuť a hlavně spoustu minerálů, vitamínů a dalších tělu prospěšných látek, takže si jich natrhejte opravdu hojně. A další výhoda tohoto receptu je, že je maximálně jednoduchý a přitom je polévka neuvěřitelně lahodná! A když si uvaříte fazolí rovnou víc, budete mít na další den vynikající pomazánku, dip k pečené zelenině nebo základ na karbanátky. A třetí díl můžete uložit do mrazáku, abyste se příště nemuseli s fazolemi máčet a vařit, budete je mít pěkně po ruce.


Polévka z bílých fazolí a jarních bylinek

Co potřebujete?


Na litr polévky pro čtyři lidi cca 200 gramů suchých velkých máslových fazolí. To je důležité, protože pokud vezmete malé nebo konzervu, tak už nebude mít polévka tu báječnou jemnou chuť. Ale jo, v nouzi to udělat můžete. Ale aspoň jednou si ji uvačte z těch véélikých bílých.


Takže namočte rovnou 0,5 kg, aby vám zbylo na pomazánku nebo cokoli, co budete chtít vařit druhý den, anebo na ten mrazák.


Spoustu jarních bylinek – to je pořádná hrst.


Zeleninový vývar, ideálně ten zbytkový (třeba ho máte v mrazáku od posledního vaření).


Pokud nemáte, nic se neděje, použijte vodu, polévka bude méně „plná“, doladíte to kořením.


Sůl, čerstvě namletý pepř, volitelně česnek (pokud máte bylinek méně, dodá chuť), lahůdkové droždí nebo polévkové koření (zvlášť pokud nemáte vývar).



Jaké bylinky můžete použít?


Jdete na procházku? Natrhejte mladé kopřivy, hluchavku, bršlici, popenec, medvědí česnek, lístky lesních jahod, fialky a sedmikrásky - kvítky i lístky, jitrocel, řebříček (opatrně, ne moc, je trochu hořký), česnáček...


Máte je na zahrádce? Vezměte mladou dobromysl, petržel, libeček, pažitku, lebedu, ptačinec ano mnohé plevele jsou moc dobré!. Můžete vzít i trochu mladé meduňky nebo máty. Kopr? Klidně.


Anebo zahrádku a procházku vtipně zkombinujte.


Podle použitých bylinek bude polévka pokaždé jiná a originální.


Pokud máte, přidejte do polévky vlastní vypěstované klíčky nebo výhonky.



Večer před


Fazole operte a namočte do studené vody přes noc nebo aspoň na 8 hodin.


A pak už vaříme


Vodu z fazolí slejte, v čisté vodě vařte do změknutí s větvičkou saturejky nebo tymiánu (zabrání nadýmání), to je asi 40 - 50 minut. Máte papiňák? Použijte ho. Nevadí, když je rozvaříte, stejně to pak budete mixovat :).


Polovinu (nebo třetinu a třetinu) uvařených fazolí odložte a polovinu rozmixujte dohladka s cca 1 litrem vývaru. Osolte, ochutnejte, dochuťte, ochutnejte. Vraťte do hrnce, přiveďte k varu, provařte asi pět minut. Znovu ochutnejte, a případně ještě dochuťte.


Bylinky nasekejte nožem najemno. Pokud máte kopřivy, spařte je horkou vodou z konvice a pak nasekejte. Přidejte bylinky do polévky, už nevařte, stáhněte ji z ohně/plotýnky a nechejte pár minut jen tak stát, aby se chutě hezky propojily.


Takhle jednoduché to je!


Lidi na Chytrově se ptají: A vážně jenom fazole? Jo, jen fazole ;-)


Podávejte jako polévku v obědovém menu, ale také jako výživnou snídani, pokud to máte rádi. Či báječnou večeři, to doporučuji polévku doplnit ztraceným vejcem a lžící kvalitního oleje a k tomu krajíc dobrého kváskového chleba.


Dejte nám vědět, jak se vám vařilo a taky jaké bylinky rádi používáte vy.



26 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page