top of page
Vyhledat

V hlavní roli mrkev - vaření úsporně a s rozmyslem

Možná víte a možná ne, že se u nás na Chytrově vaří ekologicky. To neznamená jenom, že používáme pokud možno místní suroviny, ale také spotřebováváme zbytky a plánujeme jídla tak, abychom jednou vařili/pekli a měli základ na další jídlo nebo jídla.


Vyzkoušejte to s námi na mrkvovém menu. Množství je pro čtyři osoby, pokud jste vetší jedlíci a máte rádi mrkev. Pokud se vám při slově mrkev vybaví ta školní rozbředlost s kusem flákoty, seberte odvahu a přesto dejte mrkvi šanci. Vyzkoušejte naše recepty, věříme, že vás překvapí kombinace sladké mrkve s nakyslým voňavým pomerančem a neuvěřitelně jednoduchá příprava výtečné svěží (anebo pikantní) polévky.





Chytré menu na tři jídla


Večeře: Mladá mrkvička na pomerančové šťávě s pikantní cibulovou omáčkou

Ke snídani: mrkvová pomazánka se slunečnicovými semínky (třeba s domácím kváskovým chlebem)

K obědu nebo až k večeři další den: krémová mrkvová polévka


Na všechna tři jídla pro čtyři osoby budete potřebovat:

1,2 kg mrkve

3 velké pomeranče

3 velké cibule

1 velká červená paprika

Chilli paprička – jestli máte rádi pikantní jídlo

Slunečnicový olej

200 g slunečnicových semínek

1 l zeleninového zbytkového vývaru nebo vody

1 lžička až lžíce medu

200 ml veganské smetany (anebo normální)

Sůl, koření, deaktivované droždí


Začínáme večeří


První večer očistěte 1,2 kg mrkve, nakrájejte ji na hranolky, dejte na plech, pokapte hojně slunečnicovým olejem, přelijte šťávou z pomerančů (krapet si nechte do omáčky), posypte kořením sumah (prášek ze Škumpy koželužské – z arménské kuchyně, má nakyslou chuť), pokud ho nemáte použijte třeba čerstvě namletý pepř a/nebo oblíbené bylinky. Že to bude mít trochu jinou chuť? No a? Je to vaše jídlo, upravte si ho podle svých chutí! 😊 Přiměřeně osolte a nechte čekat.


Dejte do kastrolu dusit cibule a papriku rozkrájené na velké kusy, na krapet oleje, posolte a přidejte i kousek chilli papričky a opět sumah a/nebo jiné koření. Po opečení podlejte trochou vývaru nebo vody a zbytkem pomerančové šťávy a duste a duste. Mezitím už dejte péct mrkev do trouby – podle zkušeností s vaší troubou asi 20 – 30 minut na cca 180 stupňů. Mrkev má zůstat křupavá, nerozbřednout (aby to nebyl blaf jak z té školní jídelny!) ;-).


Mezitím, co se mrkev peče a omáčka dusí si připravte přílohu. Hodí se rychle uvařený kuskus, bulgur, polenta nebo třeba opečené brambory, které vám zbyly z předchozího dne.


Jamile je mrkev skoro hotová přihoďte jí dvě hrsti (ne rukou, lžící) k cibuli a paprice, rozmixujte tyčovým mixérem, nemusí být úplně dohladka. Ochutnejte, a pokud je potřeba dosolte, doslaďte medem, okyselte citrónem…


Podávejte s omáčkou a přílohou a k tomu si ještě můžete dát listový salát posypaný opečenými slunečnicovými semínky.





Jednoduchá a výtečná mrkvová pomazánka


Sníte zhruba třetinu až polovinu mrkve. Zbytek rozdělte na dvě části, jednu (menší) rozmixujte se slunečnicovými semínky, případně dosolte, okyselte, ochuťte droždím. Buď ji připravte ještě večer a ráno ji jen vyndáte z ledničky a namažete na chleba anebo schovejte mrkev a pomazánku dokončete až ráno. Můžete ji podávat taky na jednohubkách z okurky nebo vodnice.


Co je zásadní: uvařené nebo upečené jídlo navíc vždy co nejrychleji zchlaďte a do dalšího použití uchovejte v ledničce. Anebo připravte hned všechna tři jídla a zchlaďte hotovou polévku, uložte v chladu a druhý den jen ohřejte. Polévku můžete samozřejmě i zmrazit, pak bez mléka, to přidejte až po rozmrazení při ohřívání.


A jak tedy na tu polévku?


Vezměte tu větší část zbylé mrkve, zalejte zbytkovým vývarem, (případně vodou, když ho nemáte ani uschovaný v mrazáku), pokud vám zbyla omáčka hoďte ji do toho taky. Provařte, rozmixujte dohladka, dochuťte a zjemněte (veganskou) smetanou. Takhle jednoduché to je!


Jestli máte chuť na indickou pálivou verzi mrkvové polévky, dejte nejprve do hrnce na trochu oleje rozehřát koření: celá semínka hořčice a římský kmín opékejte, až se rozvoní, přidejte nakrájenou chilli papričku a třeba i čerstvý zázvor nakrájený na kousky. Ještě chvíli opékejte (pozor, nespálit), pak vhoďte oblíbenou mletou směs pikantního koření, nasypte upečenou mrkev, zalejte vývarem a dál už postupujte stejně, jako je popsáno výše. Místo veganské smetany použijte kokosové mléko a východní ráz polévky máte zaručen. Podávejte zdobené petrželovou nebo stylově koriandrovou natí.


Přeji vám hravé vaření a dobrou chuť!

EvaNej

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page