top of page
Vyhledat

Červená řepa pečená s fenyklem, vlašskými ořechy a kozím sýrem

Dnes tu pro vás máme jeden velice jednoduchý a zdravý zimní recept. Sladká chuť červené řepy se příjemně snoubí s voňavým fenyklem. Máčené ořechy doplní kombinaci svojí jemnou specifickou chutí a trochu ostřejší nádech získá toto jídlo díky kozímu sýru.


Hodí se, i když právě držíte odlehčovací jarní kůru. Řepa výborně působí na střevní peristaltiku a fenykl obsahem vonných látem podpoří čištění krve. Vyzkoušejte :-)



Suroviny


Pro čtyři osoby:

Dvě větší červené řepy nebo tři nenší nebo čtyři nejmenší

Dva veliké fenykly nebo tři menší

Velká hrst ořechů den předem namočených ve vodě

Asi 200 g kozího (jiného čerstvého) sýra

Olivový (řepkový) olej

Sůl, semínka fenyklu, pepř


Postup


Červenou řepu nakrájej na nudličky a okořeň čerstvě drcenými semínky fenyklu. Nadrtíš je v hmoždíři nebo v mlýnku na kafe. Pokapej olejem, osol, lehce popepři (ideálně také čerstvě nadrceným pepřem), dej do trouby vyhřáté na 180 stupňů a peč 30 - 40 minut, podle tvojí trouby, občas to promíchej a sleduj – ochutnej, jestli je už dost upečená.


Mezitím na krájej na nudličky fenykl a přeceď a nechej okapat ořechy. Když je řepa akorát – tedy skoro hotová, přidej fenykl a ořechy a peč ještě dalších 10 minut.


Podávej s rozdrobeným kozím sýrem třeba s polentou nebo kuskusem anebo velkým zeleninovým salátem. Ozdobit to můžeš natí z fenyklu.


TIP NAVÍC:


Pokud máte řepy a cibule víc, zvyšte na počátku jejich množstní, než přidáte do pekáče feknykl a ořechy, odeberte část zeleniny a po vychladnutí si udělejte maximálně báječnou pomazánku. zeleninu rozmixujte, přendejte do misky a dochuťte podle potřeby solí, čerstvě namletým pepřem, troškou olivového oleje a šťávou z citronu.

Pokud chcete, ještě navíc zlehka vmíchejte tvaroh. Nejvíc chutná na topince anebo na dobrém kváskovém chlebu!


Napište nám, jak se vám jídlo povedlo a svoje tipy na fenyklové recepty :)


Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page