top of page
Vyhledat

Proč vaříme na Chytrově chytrolády místo marmelád?


Znáte rozdíl mezi marmeládou a džemem?


Marmeláda je specifický druh ovocného výrobku, který se vyrábí výhradně z citrusových plodů, jako pomeranče, citrony nebo grepfruity. Příprava probíhá vařením ovoce s cukrem až do bodu, kdy dochází k jeho zhoustnutí. Tento proces dává marmeládě její charakteristickou měkkou „mazací“ konzistenci a intenzivní chuť, která je ve světě ovocných výrobků naprosto unikátní.


Nicméně, jak už to v životě bývá, i v případě marmelády existují přísná pravidla a omezení ;-). Výrobek, který je připravován z jiného ovoce než citrusového, se totiž nesmí označovat jako marmeláda. Toto pravidlo je stanoveno nařízením Evropské unie a důvodem je ochrana tradičních receptur a zajištění kvality pro nás, spotřebitele.

Ostatní výrobky musí být označeny jako džem nebo zavařenina nebo ovocná pomazánka, případně povidla.


Džem může obsahovat libovolný druh ovoce, nejen citrusy. Džem je obecně méně gelovitý než marmeláda a často obsahuje kousky ovoce.




Jak vznikly chytrolády?


V lidové mluvě je ale přece běžné říkat marmeláda jakékoli ovocné pomazánce i džemu. No řekněte, říkala vám snad vaše maminka u snídaně: „Dej si tu dobrou ovocnou pomazánku!“? Jasně že říkala marmeládu...

Tato skutečnost nás přivedla k myšlence najít takový název, který bude evokovat naši klasickou českou marmeládu, i když je z jiného ovoce. A tak vznikl název chytroláda. Je přece vyrobená na Chytrově a navíc, na rozdíl od klasických marmelád a džemů ve velkém vyráběných, jsou naše chytrolády „chytré“. To znamená, že obsahují hodně ovoce a mnohem méně cukru, než ty běžné nebo jsou dokonce úplně bez cukru.

Díky tomu jsou ideální volbou pro všechny, kdo hledají zdravější alternativu klasických ovocných výrobků.


Co říkají pravidla na množství cukru a ovoce v džemech


Ještě trochu suchopárné teorie: Česká norma stanovuje požadavky na jakost džemů, marmelád a podobných výrobků.

Extra výběrový“ džem s malým množstvím cukru je označení pro ty produkty, které obsahují více ovoce a méně cukru než standardní džemy a marmelády.

V případě džemů výběrových musí být použito nejméně 450 g ovoce na kilogram výrobku, u džemů výběrových (Extra) speciálních se požaduje nejvýše 40 g cukru ve 100 g výrobku.


Toto splňují téměř všechny naše ovocné pomazánky.


Zásady a postupy, podle kterých vaříme my


Máme rádi přirozené chutě jídla. I u džemů používáme cukru jen decentní množství.

A to ještě vždy třtinový anebo ještě raději místní přírodní řepný přírodní.

Sladkou chuť z ovoce „vytahujeme“ použitím špetky soli, ovoce rozvaříme, ochutnáme a doslazujeme jen opravdu tolik, abychom nezastřeli osobitou chuť daného druhu ovoce.


Rádi zvýrazňujeme chuť našich džemů i kořením, třeba velmi zajímavá a lahodná je sladká hruška s boby tonka anebo arónie s perníkovým kořením. Chuť zvýrazní i použití pomerančové, citronové nebo limetkové šťávy a pokud potřebujeme výsledek hustější, používáme přirozený citrusový pektin nebo agar.


O přípravě džemů úplně bez cukru si povíme zase někdy příště 😊


V našich zavařeninách nenajdete žádnou chemickou přísadu.




Široká škála barev i chutí


Naše chytrolády vaříme z různých druhů ovoce, což jim dává širokou škálu chutí i barev. Používáme rádi výpěstky z místních farem, třeba moravské a jihočeské jahody a meruňky anebo plody z lesa, které nám nasbírají místní maminky. Třeba v loňském roce jsme uvařili naprosto luxusní chytroládu z lesních malin (ta u je vyprodaná) a směs lesních malin a borůvek. Je to opravdu lahůdka a navíc výjimečná, protože ne každý rok je lesních malin tolik, abyste z nich chtěli dělat zavařeninu, že?


Také propagujeme udržitelnost a ekologický přístup i v kuchyni rádi spotřebováváme zbytky, když se nám podaří nakoupit víc, než naši hosté snědí, to pak objevujeme nové a nečekané kombinace. Měli jste třeba někdy marmeládu z melounů? My ano, a byla nezvykle aromatická a chuťově moc zajímavá.


A samozřejmě místo v naší kuchyni mají i plody plané jako bezinky, šípky a třeba dřínky a arónie (černá jeřabina, která obsahuje mega moc zdravých látek a vitamínů) z naší zahrádky.


Ale přeci jen jednu opravdovou, z citrusů vyrobenou marmeládu v naší kolekci najdete, a to nahořklou „zbytkovou“ bio citronovou, kterou připravujeme v předjaří z kůry citronů zbylých při aplikaci očistné kůry.


Můžete si ji uvařit i vy doma podle našeho receptu a tu ozdravnou kůru si také můžete dopřát i teď, na začátku podzimu, pokud máte potřebu svoje tělo očistit a nabít novou energií.





Věříme, že si naše výrobky najdou své příznivce i mezi vámi. Ať už se snažíte omezit příjem cukru, nebo si rádi vychutnáváte nové a neotřelé chutě. Chytrolády totiž nabízí obojí – je to výběrový extra speciální džem, který je nejen zdravější, ale také chutnější a pestřejší než klasická marmeláda.


A to je přece důvod k radosti pro každého milovníka sladkých snídaní a kteréhokoli mlsala.


A víte, která marmeláda je ta úplně nejlepší?

Ta namazaná kolem pusy šťastného dítěte! :-)






63 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page