top of page
Vyhledat

Vynikající pečené dýňové šišky nebo karbanátky


Dýně je bohatá na vitamíny a minerální látky, je opravdovou vitamínovou bombou, a její účinky na trávení a zdraví jsou přímo zázračné. Údajně pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních potížích, ale také při poruchách ledvin a srdečních potížích.

Protože má nízký energetický obsah a vysoký obsah vlákniny, je dýně vhodná i jako součást jídelníčku při odlehčovacích kůrách a dietách. A navíc, skvěle chutná!

Je to surovina ryze podzimní, ovšem protože dlouho vydrží, můžete si ji směle dopřát po celou zimu i v předjaří.





Pro čtyři osoby:


Jedna menší cca 0,5 kg dýně hokaido

0,5 kg máslové dýně

100 g nadrcených ovesných vloček (můžete použít bezlepkové)

100 g drceného lněného semínka

Jedna velká cibule nakrájená nadrobno

Čtyři stroužky česneku

Libeček a petrželová nať – čerstvé nebo sušené – nasekané najemno.

Sůl, pepř, lahůdkové droždí,

Kukuřičná strouhanka na obalení



Máslovou dýni okrájejte, z hokaido odstraňte semínka (odložte si je na dobrý zeleninový vývar). Slupku nemusíte okrajovat, je měkká a rozpeče se.

Polovinu obou dýní nakrájejte na kostky a upečte na trošce oleje na 180 stupňů cca 25 minut doměkka.

Druhou syrovou polovinu nastrouhejte na jemném struhadle.

Upečenou dýni rozmačkejte na pyré, přidejte nastrouhanou syrovou dýni, nadrcené ovesné vločky a len, cibuli, rozdrcený česnek, petržel a libeček, dochuťte lahůdkovým droždím, solí a pepřem.

Uválejte šišky, obalte je v kukuřičné strouhance a pečte na olejem vymazaném plechu ve vyhřáté troubě na 210 stupňů zhruba 15-20 minut dokřupava.


Podávejte třeba se šťouchanými bramborami a čerstvým salátem, selským salátem (na fotce je jednoduchý salát s fialových brambor vafli s domácí sojanézou a koprem), anebo na dýňové omáčce s těstovinami.


Přejeme dobrou chuť :-)



Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page