top of page
Vyhledat

Nejlepší zeleninový vývar aneb zdraví ze zbytků

Také vás baví, když je vaše domácnost co nejvíc udržitelná? Když spotřebujete vše, co máte a nezatěžujete planetu zbytečnými odkadky? Jasně, že zbytky zeleniny můžete dát na kompost anebo domácím zvířátkům, ale pokud je nemáte a nevlastníte ani zahrádku, doporučujeme vše, co se dá, hodit do vývaru.




Máte vývary husté hutné? A myslíte, že bez masa to nejde? Nemusíte vždy sáhnout po slepici nebo hovězí kosti, když potřebujete polévku plnou chutí a zdraví, můžete si udělat skvělý vývar jenom ze zeleniny. Takový pomalounku vařený vývar je plný minerálů a povzbuzujících látek, zahřeje vaše tělo a pohladí žaludek, navodí pohodu a dobrou náladu, když nemáte zrovna nejlepší den. V sychravých a mlhavých dnech přicházejícího podzimu se to hodí obzvlášť :-).


Na Chytrově vaříme takový vývar téměř každý den, hodí se jen tak anebo na přípravu dalších jídel - krémových polévek, rizota, omáček...


Když mám doma zbytků hodně udělám tento „zbytečný“ vývar, část použiju hned a část si dám do mrazničky a vezmu až někdy, když je málo času a potřebuji mít dobré jídlo rychle. Nezapomeňte si poznačit, že v této dávce máte třeba hodně kadeřávku a v této zase houby, abyste věděli, kam se bude hodit nejvíc.


Jak na to?

Různé odřezky všemožné zeleniny si schovávejte do šuplíku v ledničce - pokud jste zeleninojedlíci a máte jich víc. Pokud méně, anebo když víte, že v dohledné době jich nenasřádáte dost, dejte si sáček do mrazáku a tam je přidávejte, až jich dost bude.



Co můžete do vývaru použít


Třeba nať z petržele, listy z červené řepy z kedluben, stonky z brokolice, kadeřávku, květáku. Košťál ze zelí. Pokud kupujete biozeleninu nebo máte vlastní nestříkanou ze zahrádky, pak se nebojte použít i slupky z mrkve, petržele nebo červené řepy. Máte seschlou mrkev, petržel, celer, který už nesníte? Šup s ní do šuplíčku. Ovadající rajče, seschlá paprika, špenát, který už není krásný, tvrdé stopky z hlívy, nožičky žampionů, ovadlé listy pórku... Můžete tam dát jakoukoli zeleninu, která už zkrátka není moc veselá a nic byste z ní neudělali. Vašemu vývaru ještě dodá vše, co v sobě má. Chuť, minerály, stopové prvky. Schovávejte si i slupky z cibule. Ne tu úplně vrchní vrstvu, co je od bláta, tu spodnější, která už není špinavá. U červené cibule, zelí nebo řepy počítejte s tím, že výsledek bude do červena.


A semínka dýní. I s takovými těmi vlákny, co jsou uvnitř. Ať už milujete Hokaido nebo jakékoliv jiné dýně, rozkrojte dýni, vyškrábněte ta semínka, a šup s nimi do hrnce. Věřte, že masožravci vám nebudou věřit. že to není vývar hovězí.




Už máte dost zbytků?


Dejte je do hrnce, zalejte vodou, přidejte koření a bylinky. To, co máte zrovnapo ruce a podle toho na co vývar použijete. Bude na houbovou omáčku? Přidejte kmín. Chystáte se vařit indickou krémovou polévku? Přidejte lístky kari, zázvor a kousek čerstvé kurkukmy... Co se do takového zbytkového vývaru nejvíc hodí teď na podzim? Pro zahřívací účinky přidejte kousek zázvoru, chlli papričku a česnek na podporu imunity.


Jako koření můžete přidat celý pepř, nové koření, hřebíček, semena pískavice, kmín, římský kmín, bobkový list. Nebojte se experimentovat a dejte svému vývaru originální tón.

Použijte libeček, řapíkatý celer, listy celeru a jakékoliv bylinky, co máte na zahrádce anebo sušené.

Osolte,. Jenom lehce, aby zelenina pustila minerály, ale přitom vynikly její přirozené chutě. Dosolit to můžete vždycky, ne? :-)


Zajímavý rozměr chuti dosáhnete, když použijete do vývaru sušenou švestku nebo dvě, malé syrové jablko nebo půl hrušky. Každé samo, ne najednou ;-).

Pokud nejste vegetariáni klidně použijte i kůrku z tvrdého sýru.


A vařte to a vařte a vařte. Hezky pomalounku a dlóóóóuho. Zpočátku můžete vodu rychleji přivést k varu, ale pak teplo stáhněte a nechte polévku jen lehce probublávat,

Moudré babičky říkaly, že nejlepší životabudič je vývar vařený 8, 16 anebo dokonce 24 hodin.

Dejte nám vědět, jak dlouho jste vydrželi vařit a jak která verze chutnala ;-).



Jak svůj vývar budete podávat? To je už na vás, můžete si udělat domácí drobení, použít koupené jemné nudličky nebo nakrájet na nudličky pohankovou palačinku.


Anebo si připravte nudličky čerstvé zeleniny a narychlo je povařit v troše toho vývaru.

Vařte hravě, tvořivosti, nápadům a fantazii se meze nekladou!

Přeji vám krásný podzim, ať jste zdraví a veselí.


EvaNej


Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page